Körkérdés a zsidó civil szervezetekhez – Haver Alapítvány

Írta: Szombat - Rovat: Belföld

Zsidó civilszervezetekhez fordultunk, hogy osszák meg a nyilvánossággal idei terveiket. A Haver Alapítványtól Dés Júlia igazgató válaszolt. 

12088591_10153164564217043_4500317048446081208_n

Mire fókuszáltok, milyen programokat terveztek a 2016-os évben? 

A Haver Alapítvány önkéntes oktatóstábja, 2016-ban is elsősorban középiskolásoknak és egyetemistáknak tart interaktív órákat informális oktatási eszközökkel a zsidóság témájában. Foglalkozásaink olyan specifikus témákra épülnek, mint a zsidó identitás, zsidó kultúra és tradíció, zsidó történelem, holokauszt, zsidó vallás és közösségek.

A Haver Alapítvány központi értéke a világ sokszínűségébe és a minden embernek kijáró tiszteletbe vetett hit.

Oktatási anyagainkkal, foglalkozásainkkal és projektjeinkkel mindig a párbeszéd megteremtésére és elősegítésére törekszünk, valamint arra, hogy a résztvevők szabadon oszthassák meg a vallás és a kultúra területén szerzett tapasztalataikat, élményeiket, ezzel is hozzájárulva a sokszínűség, mint össztársadalmi érték átéléséhez és elsajátításához. A Haver Alapítvány hisz abban, hogy valós tanulás csak párbeszéd segítségével történhet, tapasztalás és aktív részvétel útján.

Idén kiemelt célunk programunkkal eljutni minél több vidéki oktatási intézménybe, és ebben az Élet Menete Alapítvánnyal működünk együtt olyan formában, hogy amerre ők járnak utazó vagonkiállításukkal, mi is – többek között- ezeket a városokat keressük fel, megállapodásunk szerint a kiállítás városba érkezése előtti hetekben. Január óta többek között jártunk Pécsett, Mezőkövesden és a közeljövőben biztosan megyünk Tiszafüredre, Nyíregyházára, Nagykállóra és Győrbe is.

2016-ban több olyan oktatási projektünk is van, amely más civil szervezetekkel való összefogáson alapul. Ilyen például a Centropa, a Haver, az Uccu, a Tevan Alapítvány és a Wesley János Óvoda, Általános  Iskola , Szakiskola és Gimnázium együttműködésében létrejövő Közös Nevező projektünk-, melynek keretében különböző hátterű intézményekből hozunk össze pedagógusokat avval a céllal, hogy diákjaikat valamilyen oktatási projekt keretében megismertessük egymással, közös élményt szerezzenek, és találkozzanak a társadalom más szegletéből érkező kortársaikkal.

Milyen problémákkal, kihívásokkal néztek szembe?

haverA kihívások a Haver életében idén is hasonlóak, mit általában. Mivel függetlenek vagyunk kormányoktól, politikai pártoktól, egyházaktól és elsősorban pályázati forrásokból és magánadományokból tartjuk fenn magunkat, folyamatos kihívás a stabil működéshez való anyagi feltételeink megteremtése. Mindezen túl a mai erősen centralizált magyar oktatási rendszer keretei között, programjainknak az iskolákba való bejuttatása is sokszor nehézségekbe ütközik. Azt gondolom, hogy ennek ellenére egy nagyon eredményes félévet fogunk zárni, előreláthatólag legalább 20 intézményben, legalább 40 csoporttal beszélgetünk, ami körülbelül ezer diák elérést jelenti az év első hat hónapjában.

Mit üzentek a Szombat olvasóinak, mire hívnátok fel a figyelmüket? 

Ha tehetik, támogassák a Haver Alapítványt, akár adójuk egy százalékával; adószámunk: 18494259-1-42.

Ha pedig 18 és 35 év közötti fiatal vagy, tegyél te is egy toleránsabb társadalomért, csatlakozz a Haver csapathoz, legyél te is önkéntes! Beszéljetek a Haverról az ismerőseiteknek, hogy oktatási programjainkkal minél több diákhoz tudjunk eljutni.

*

Adó

Címkék:Haver Alapítvány, oktatás, zsidó civil szervezetek

[popup][/popup]