Bécsi merénylet: 3 halott, 15 sebesült

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Iszlám Állam szimpatizánsa volt az egyik támadó.

Mint beszámoltunk róla, hétfő este terrortámadás történ Bécs belvárosában.

A Telex összefoglalója szerint a rendőrséghez befutó első segélyhívás arról szólt, hogy egy ember egy vadászpuskával kezdett el lövöldözni a belvárosban. Később olyan támadó is feltűnt, akinél sorozatlövő fegyver volt.

A támadás első helyszínének közelében egy zsinagóga van a Seitenstettengassén, de az hétfőn este nyolckor zárva volt. Sokan voltak viszont éttermekben, bárokban, moziban, színházban, miután keddtől Ausztriában is szigorításokat vezetnek be a koronavírus miatt.

Az osztrák belügyminiszter kedden hajnalban három ember halálát erősítette meg. Két férfi és egy nő halt meg. A negyedik halott az egyik merénylő, akit a rendőrök lőttek le.

A lelőtt merénylő az Iszlám Állam szimpatizánsa volt, mondta kedden Karl Nehammer osztrák belügyminiszter. Sorozatlövő fegyver volt nála, és megtévesztésként bombamellényhez hasonló felszerelést viselt. A rendőrök éberségét mutatja, hogy őt már 20 óra 9 perckor sikerült ártalmatlanítani. A lelőtt férfi lakásában házkutatást tartottak.

15 embert szállítottak kórházba lőtt sérüléssel. Rendőr is van a súlyos sérültek között.

Arról ellentmondó hírek vannak, hogy több fegyveres is lehet még, akiket keres a rendőrség. Az osztrák sajtó három elkövetőt emleget. A rendőrség egyelőre nem zárja ki, hogy más elkövetők is voltak. Zajlik a történtek tisztázása.

Bécs belvárosát teljesen lezárták. Több tucat mentőautó, rendőrségi és katonai jármű látható a helyszínen. Legalább ezer rendőr és katona van szolgálatban.

Az osztrák rendőrség mindenkit arra szólított fel, hogy ha otthon van, maradjon otthon. Kedden nem nyitnak ki az iskolák. Csak az mehet ki, akinek feltétlenül szükséges elhagyni otthonát – írja a Telex.

Az Index.hu kiemeli: az osztrák média két párhuzamot már az éjjel felállított. Az egyik, hogy a történtek összefüggésben vannak az elmúlt hetek franciaországi terrorhullámával és azzal, hogy újra előkerültek Mohamed-karikatúrák, ami felhergelte a muszlim világot nemcsak Párizs, de az egész Nyugat ellen.

Iszlamista hátterű volt a hétfő esti támadás, ezt közölte az osztrák belügyminiszter kedd reggeli sajtótájékoztatóján – írja a 444.hu. Karl Nehammer elmondása szerint a rendőrök által lelőtt terrorista Iszlám Állam szimpatizáns volt.

Egyelőre nem hozták nyilvánosságra a személyazonosságát, csak annyit közöltek, hogy otthonában házkutatást tartottak, tettét egyértelműen antiszemita indíték vezérelte.

A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint mindeddig nincs tudomásuk arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.

Címkék:Bécs, iszlámista terror

[popup][/popup]