Abbász mártíroknak nevezte a késelőket

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Lelőtt merénylők családtagjaival találkozott Abbász Rámalláhban.
Abbas 3

Mahmúd Abbász palesztin elnök mártírnak nevezte az utóbbi hónapok izraeliek elleni támadásaiban megölt palesztin merénylőket családtagjaikkal tartott szerdai találkozóján Rámalláhban – írta a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja csütörtökön.

Szerda délután a palesztin elnök rámalláhi hivatalában fogadta tizenegy merénylő rokonait, akik Izraeltől még nem kapták meg szeretteik holttestét.

A találkozón a Ynet szerint a merénylők családtagjai arra kérték Abbászt, hogy gyakoroljon nyomást az izraeli hatóságokra és próbálja meg elérni, hogy Jeruzsálem adja át szeretteik holttestét. Abbász azt válaszolta, hogy mindent elkövetnek a földi maradványok kiadatása ügyében, hogy csökkentsék a rokonság fájdalmát.

A palesztin elnök a palesztin hivatalos hírügynökség tudósítása szerint Abbász a találkozón “mártíroknak” nevezte a merénylőket. A családok Abbász segítségét kérték házaik védelmében is, ugyanis Izrael válaszul a terrorakciókra lerombolja a merénylők otthonait, és ezt már meg is tették a palesztin elnökkel találkozó csoport több tagjánál.

Különböző civil emberi jogi szervezetek többször bírálták ezt a módszert, mert az szerintük kollektív büntetést jelent, és csak újabb akciókra ösztönzi a kilakoltatott családtagokat. Az izraeli hatóságok szerint az otthonok felszámolása elrettentő eszközt biztosít az esetleges újabb támadások ellen, mert a potenciális merénylőket visszatarthatja, ha tudják, hogy tettük elkövetése után szeretteik az utcára kerülnek.

Címkék:Abbasz, késelés, mártír

[popup][/popup]