A „baloldal erkölcsi romlottságát” ostorozta Deutsch Tamás az antiszemitizmus kapcsán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

– Az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus új formáját jelenti, ezért időszerű és szükséges az antiszemitizmussal, Izrael Állammal és a zsidósággal kapcsolatos iskolai tananyagok felülvizsgálata az európai oktatás rendszerében – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője Strasbourgban kedden.

Deutsch Tamás, Az oktatás szerepe az antiszemitizmus elleni küzdelemben címmel az Európai Parlamentben tartott konferencián mindenek előtt kiemelte: csak a tudás, az ismeretek átadása révén lehet megakadályozni, hogy a történelem megismételje önmagát és a zsidó közösség újra a szélsőséges csoportok céltáblája vagy áldozata legyen.

Közölte: az október 7-én, az Izraellel szemben elkövetett terrortámadás után Nyugat-Európa számos nagyvárosában történt antiszemita cselekményekhez, Izrael-ellenes, “látszólag palesztinpárti, de valójában a terrorizmust és a terroristákat éltető tüntetésekhez a baloldali és a szélsőbaloldali pártok, valamint civil szervezetek is csatlakoztak.

“A terrorcselekmények mentegetése nem csupán a baloldal erkölcsi romlottságának a bizonyítéka, hanem annak a történelmi ténynek is az igazolása, hogy a szocializmus, legyen az nemzeti vagy nemzetközi, eredendően és következetesen az antiszemitizmus oldalán áll” – fogalmazott a fideszes politikus, majd hozzátette: Magyarországon a kormány zéró toleranciát hirdet és érvényesít az antiszemitizmus minden formájával szemben. Ma Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely a zsidóság számára.

Elmondta, a Tett és Védelem Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a zsidóságról való ismeretek hiteles átadásával, valamint a magyarországi zsidó közösség identitásának és hagyományainak erősítése által elejét vegye az antiszemita megnyilvánulásoknak. Az alapítvány részt vesz a magyar nemzeti alaptanterv zsidósággal kapcsolatos tananyagainak kialakításában, a jövő nemzedékeinek zsidóságról alkotott képének alakításában – tette hozzá beszédében Deutsch Tamás.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője beszédében hangsúlyozta, az antiszemitizmustól mentes, a demokratizmus, a tolerancia elvein alapuló társadalom felépítése az osztálytermekben kezdődik. Az antiszemitizmus elleni küzdelem és az, hogy a tananyagok népszerűsítsék ezeket az értékeket, az állam felelőssége. Minden államnak kötelessége biztosítani, hogy az osztálytermek olyan helyek legyenek, ahol küzdeni lehet a radikalizálódás ellen – jelentette ki.

Az antiszemitizmus minden ember emberi jogát fenyegeti, ahol ugyanis antiszemitizmus van, ott jelen van a vallásszabadságot, a kisebbségek jogát és a véleménynyilvánítás szabadságát célzó diszkrimináció – tette hozzá Hölvényi György.

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédében hangsúlyozta: megkérdőjelezhetetlen az antiszemita cselekmények, a terrorcselekmények és a szabályozatlan, illegális migráció közötti összefüggés. Egyértelműnek nevezte, hogy a nyugat-európai országok nem tudják ellenőrizni a kialakult helyzetet, ahogy nem tudják követni a társadalmaik változásait sem. A migránsok nem a liberális ideológia mellett foglalnak állást, a baloldali érékek kínálata számukra nem jelent semmit, ami a zsidó-keresztény hátterű társadalom alapjait ingathatja meg – monda.

“Amíg Nyugat-Európában az antiszemitizmus terjed, addig Magyarország a biztonság, a tisztelet és a kulturális kibontakozás országává vált a zsidó közösségek számára” – fogalmazott.

Tanulmányok bizonyítják, hogy Magyarország a második legbiztonságosabb ország a zsidók számára – emlékeztetett. A kormány antiszemitizmus elleni politikájának köszönhetően a zsidók szabadon élhetnek Magyarországon, félelem és zaklatás veszélye nélkül használhatják közösségük jelképeit. A magyar kormány elkötelezett a zsidó közösségek védelme mellett az antiszemita támadásokkal, a kirekesztéssel és a gyűlöletbeszéddel szemben – emelte ki.

“Az antiszemitizmusnak nincs helye a társadalmainkban, az antiszemitizmust ki kell űzni Európából” – tette hozzá Panyi Miklós.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke beszédében hangsúlyozta: küzdeni kell az erősödő antiszemitizmus ellen, és nem megengedhetők azok a gyűlöletmegmozdulások, melyek nyugat-európai nagyvárosok utcáin zajlanak. Az ilyen megmozdulások az európai migrációs és integrációs politika elhibázottságát bizonyítják – jelentette ki. Magyarország ma az egyik legbiztonságosabb hely a zsidóság számára, Magyarország nem ad helyet zsidóellenes megmozdulásoknak – tette hozzá Gál Kinga.
Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára beszédében arra figyelmeztetett, hogy egyre erősödnek azok a hangok, melyek Izrael eltörlését követelik, és amelyek a zsidók elleni gyűlöletre uszítanak. A szélsőséges eszmék nem állnak meg a zsidóknál, hanem az európai államok közösségének alapjait támadják, és szembe mennek az európai gondolattal és értékekkel – mondta.

Magyarországon a legalacsonyabb a zsidók ellen elkövetett atrocitások számra. Magyarországon a rendvédelem területén és az oktatásban végrehajtott intézkedések szavatolják a zsidó közösségek védelmét – emelte ki Szalai Kálmán.

Olti Ferenc, a Tett és Védelem Alapítvány oktatásért felelős csoportjának vezetője hangsúlyozta: az oktatás a legfontosabb az antiszemitizmus megelőzéséhez. Ennek érdekében az alapítvány olyan kezdeményezést indított, amely kibővítené a zsidóságról szóló információkat és a zsidók bemutatását a magyar tanmenetben és tankönyvekben. Noha az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik, ha az Európai Unió nem lép előre az antiszemitizmus elleni oktatást illetően, a jelenleg látott események folytatódni fognak az európai nagyvárosok utcáin – hívta fel a figyelmet Olti Ferenc. (MTI)

[popup][/popup]