Megszólalt a Szíriából dezertált miniszterelnök

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Dezertált Szíriából és csatlakozott a kormányellenes lázadókhoz Rijád Hidzsáb szíriai miniszterelnök, aki népirtással vádolta meg a rezsimet – jelentette be a politikus szóvivője hétfőn az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban.

“Bejelentem elpártolásomat a gyilkos és terrorista rezsimtől, és bejelentem, hogy csatlakozom a szabadság és a méltóság forradalmához. Bejelentem, hogy mától harcos vagyok e szent forradalomban” – írta Hidzsáb abban a közleményben, amelyet szóvivője olvasott fel a nevében.Rijád Hidzsáb

Hidzsáb az eddigi legmagasabb rangú szíriai vezető, akik hátat fordított az Aszad rezsimnek a 17 hónapja tartó felkelés alatt.

Mohamed al-Otri szóvivő elmondása szerint Hidzsáb “biztos helyen van”. Korábbi jelentések szerint családjával a szomszédos Jordániába menekült. A dezertálás tényét jordániai tisztviselők és a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja civilszervezet is megerősítette.

A közlemény szerint az átállásra akkor került sor, “amikor Szíria a legsúlyosabb háborús bűnök, népirtás és a fegyvertelen lakosok ellen elkövetett barbár gyilkosságok és mészárlások időszakán megy keresztül”. A szóvivő azt közölte, hogy a miniszterelnök “már több mint két hónapja” – azaz hivatalba lépése óta – tervezte szökését, amit végül a kormányerők ellen harcoló Szíriai Szabad Hadsereg segítségével vitt véghez.

A szíriai állami tévé korábban arról számolt be, hogy a kormányfőt leváltották posztjáról, de menesztés okát nem nevezte meg. Ideiglenes kormányfőnek Omar Ghalauvandzsi eddigi miniszterelnök-helyettest nevezték ki.

A hadsereg egyik magas rangú tisztviselője azt állította, hogy Hidzsábon kívül három miniszter is dezertált, ezt azonban más források nem erősítették meg. Ezzel párhuzamosa a több szíriai ellenzéki csoport ernyőszervezeteként működő Szíriai Nemzeti Tanács azt állította, hogy két miniszter és három katonai vezető menekült el Hidzsábbal.

Az SZNT vezetője üdvözölte a kormányfő átállását. “Az átállás azt mutatja, hogy a rezsim szétesőben van. Ez a vég kezdete” – mondta Abdel-Bászet Szaida, a tanács elnöke.

Bassár al-Aszad szíriai elnök a májusi parlamenti választások után, júniusban nevezte ki Rijád Hidzsábot, aki korábban mezőgazdasági miniszter volt. A rezsim akkor azt állította, hogy Hidzsáb kinevezése a reformok irányába tett lépés, az ellenzék azonban ámításnak nevezte ezt.

A 46 éves politikus korábban az Aszad-rendszer hűséges tagja volt, fontos funkciókat töltött be a hatalmon lévő Baasz pártban. 2004 és 2008 között a párt helyi vezetője volt a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban. Ezután a dél-szíriai Kuneitra, majd pedig az északnyugat-szíriai Latakia kormányzójaként tevékenykedett, ahonnan Aszad családja származik.

[popup][/popup]