Zsidók az Emirátusokban: sok az érdeklődő, áttelepülő is akad

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A tavalyi, Ros Hásáná után aláírt megállapodás arra késztetett néhány észak-amerikai zsidót, hogy tartósan az Egyesült Arab Emírségekbe költözzön. Az izraeliek merészebbek.

Hanukkia a városközpontban – a Chabad védjegye

Az Egyesült Államok közvetítésével tavaly megkötött Ábrahám Egyezmények Izrael, illetve az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között a piacokat és az érzelmeket egyaránt megmozgatta – jelenti az ynetnews. Az izraeliek számára a régió nagyon gyorsan kiemelt utazási célponttá vált, és számosan közülük tartósan áttelepültek, hogy elfoglalják az új üzleti lehetőségek által teremtett állásokat. Egy évvel az egyezmény aláírását követően a rendelkezésre álló adatok és a hozzáértőkkel folytatott beszélgetések azt mutatják, hogy sok amerikai zsidó – és bármilyen hátterű amerikai – az Öböl-menti államot választotta otthonául. Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselője szerint külön statisztikát nem vezetnek az Ábrahámi Egyezmény aláírása után megindult letelepedésekről. Így nem is rendelkezik információkkal arról, hogy az emberek milyen célból mennek oda. Az Emírségek Zsidó Tanácsa, az Egyesült Arab Emírségek Zsidó Közösségi Központja, az Öböl-menti Zsidó Közösségek Szövetsége és az Iszlám Államok Rabbi Szövetsége szerint Amerikából egyelőre még nem sokan költöztek a régióba üzleti lehetőségeket és oktatási lehetőségeket keresni.

Dubaj, városközpont (Forrás: Wikimedia commons)

Niki Kleinberger fitneszoktató már a második Ros Hásánára készül Dubajban. A New Orleans-i születésű nőt 2020 februárjában csábította Dubajba egy fitneszstúdió, és úgy döntött, hogy a tervezettnél jóval tovább marad. “Felajánlottak nekem egy állást itt, és nagyon gyorsan döntöttem. Én voltam az egyik utolsó, akit a világjárvány kitörése előtt jött ide. Három héttel az érkezésem után már minden lehetőség lezárult” – mondja Kleinberger Dubajból. “Ideköltözésem előtt nem tudtam, hogy itt létezik zsidó közösség. Most derült ki számomra, hogy Dubaiban zsidóbbnak tudom érezni magamat, mint Amerikában valaha is éreztem. Az istentiszteletek nem voltak nagy létszámúak, de az Ábrahám egyezmények aláírása után egyre több izraeli és máshonnan érkezett zsidó is részt vett ezeken. Végül a résztvevők száma annyira megnőtt, hogy a Chábád két további imahelyet is nyitott”. Majd úgy folytatta: “Nem mintha féltem volna. Annyi külföldi él itt a világ minden tájáról, hogy a legtöbb ember a vezetéknevem alapján németnek vagy hollandnak vélt. De júliusban kapcsolatba kerültem az itteni Chábáddal” – mondta Kleinberger. Az itteni Chábád-rabbit, Levi Duchmant 2020-ban azzal vádolták meg, hogy megpróbálja kiszorítani az Egyesült Arab Emírségekben már régebb óta működő másik zsidó közösséget. Ez éppen egybe esett azzal, amikor az Ábrahámi Megállapodás aláírását kihirdették.

Bár az egyezmény üzleti és kulturális lehetőségek egész sorát nyitotta meg, szinte minden amerikai, aki megpróbálta kihasználni ennek előnyeit, legfeljebb ideiglenesen rendezkedett be olyan helyeken, mint Dubaj, Abu-Dhabi és Manama. Júniusban az American Jewish Committe (AJC) Abu-Dhabiban nyitott irodát, és Marc Sievers veterán amerikai diplomatát nevezte ki az iroda igazgatójának. Sievers tíz országban, köztük Marokkóban, Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Izraelben, Irakban és Ománban szolgált eddig.

A kanadai születésű és Kaliforniában nevelkedett Sarah Tagger az első Ros Hásánáját tölti az Öböl-menti államban. Tagger a nyarat Dubaiban töltötte, ahol az ottani zsidó közösséggel dolgozott. „Az itt töltött időm alatt a helyi közösség sok tagjával kerültem kapcsolatba, akik a zsidó élet minden területén jelen vannak. Néhányan már évtizedek óta itt élnek, mások csak néhány hete. Nyilvánvaló, hogy a zsidó jelenlét egyre jelentősebb Dubaiban”. Tagger segít az Egyesült Arab Emírségek első zsidó kulturális központjának programstratégiáját kidolgozni. Elmondta, hogy dubaji tartózkodása során nyilvánvalóvá vált: az Ábrahámi Megállapodások lendületet adtak a zsidó jelenlétnek.

Valószínű, hogy idén több zsidó köszöntötte az Öböl-menti országokban a Ros Hásánát, mint eddig bármikor. Ám ezeknek az országoknak egyikében sincs nagyszámú zsidó lakosság. Az Egyesült Arab Emírségekben körülbelül 1000 zsidó él, és csak Bahreinben élnek őshonos öböl-menti zsidók, körülbelül 50-en. Az Ábrahámi Megállapodás tartósságának egyik próbája az lesz, hogy az izraeli, amerikai és más országbeli zsidók mennyire használják ki ezeket a lehetőségeket.

Ynetnews – Szabó Gyula

Címkék:Chabad, Dubaj, Emirátusok, Izrael

[popup][/popup]