Zsidó közösségi vezető Biden jelöltje az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A bizottságot széles körben bírálják nyílt Izrael ellenességéért.

Michele taylor (Forrás: civilandhumanrights.org)

Az Atlanta Jewish Times napilap írta pénteken, hogy Biden választása Michèle Taylor, egy Holokauszt túlélő leánya, az Atlanta közeli Or Hadash kongregáció alapítója, aki az U.S. Holocaust Museum Memorial Council tagja volt, és tevékenyen részt vett az atlantai zsidó gyülekezet életében.

Taylor a Demokrata Párt egyik vezető adománygyűjtőjének számít, és jelenleg a National Center for Civil and Human Rights testületi tagja.

A Trump adminisztráció idején az USA kilépett az Emberi Jogi Tanácsból, mivel az folyamatosan napirenden tartotta az állítólagos izraeli kihágásokat, más, elmarasztalható országok – pl. Kína, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Szaúd-Arábia – bizottsági tagokként részt vettek a napirend kialakításában. Izrael sosem volt a Tanács tag, és megtagadta, hogy együttműködjön a Tanács vizsgálódásaiban.

Biden – a korábbi demokrata kormányzatokhoz hasonlóan – tudomásul veszi a Tanács elfogultságát Izraellel szemben, ugyanakkor úgy véli, hogy az USA belülről hatással lehetne a napirendre és csökkenthetné az ottani Izrael ellenes retorikát. Biden a múlt héten vezette vissza az országot a Tanácsba.

A Fehér Ház jelölési nyilatkozata megemlíti, hogy Taylor Holokauszt túlélő gyermeke, és hogy pályafutása során „számos területen síkra szállt az alapvető emberi és politikai jogok érvényesítéséért.”

JTA – Bassa László

Címkék:ENSZ, ENSZ Emberjogi Tanácsa

[popup][/popup]