Vezérkari főnök: „zavargások és terror várható” az annektálás nyomán

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Aviv Kohavi, az izraeli védelmi erők vezérkari főnöke egy szerdai hadgyakorlaton beszélt arról, hogy a hadseregnek készen kell állnia a biztonságot érintő minden eshetőségre. Az annexiós tervet nem nevezte néven, de utalt arra, hogy Júdea és Szamária területén erőszakos cselekmények várhatók.

 

Hozzátette, hogy a zavargások átterjedhetnek a Gázai-övezetre, ahol az utóbbi időben viszonylagos nyugalom volt, és a feszültség nem volt nagyobb a szokásosnál.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette a Nyugat-part bizonyos részeinek annektálását a jövő hónappal kezdődően; a lépést a palesztinok és a nemzetközi közvélemény élesen ellenzi.

Kohavi nem utalt a Trump-béketerv keretében Izraelnek juttatandó területek annektálására, amely a miniszterelnök és Benny Gantz védelmi miniszter közötti megállapodás részét képezi.

A hadsereg több forgatókönyvet készít elő, de végleges terv hiányában nehéz a felkészülés. Ganz keddi sajtóértekezletén áttekintette a lehetséges szcenáriókat a hadsereg vezetőivel. „A lépés komoly biztonsági kockázatot jelent, és a törvény alkalmazása még inkább – amennyiben és amikor arra sor kerül” – jelentette ki.

A palesztinok elítélték Netanjahu annexiós terveit, Mahmud Abbasz a Palesztin Hatóság elnöke pedig kijelentette, hogy nem tartja kötelezőnek az Izraellel kötött egyezmények betartását, ide értve a biztonsági együttműködésről szólókat.

A Gázát ellenőrzése alatt tartó Hamasz „ellenállásra” szólító felhívást adott ki az annexióra válaszul.

Az egyoldalú annexiót elítélték az európai és arab államok, valamint az amerikai Demokrata párt vezetői, és óva intették Izraelt a lépéstől.

A Fehér Ház ugyan jelezte, hogy nem ellenzi az annektálást, ám a Trump adminisztráció tisztviselői kétségüket fejezték ki az időzítést illetően, és még ezen a héten tanácskoznak és döntenek arról, hogy valóban támogatják-e Netanjahu terveit.

A TOI cikke nyomán Bassa László

Címkék:annektálás, Gáza, Judea és Szamária, zavargások

[popup][/popup]