Tucatjával hullanak a rakéták Izraelre

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Politika

Hétfőn már nemcsak az ország déli, hanem középső részét is lőtték.

Megszólaltak a légvédelmi sziránák Gederában, Rehovótban és Asdódban is, ahová a Felhőoszlop hadművelet, azaz 2012 novembere óta nem irányoztak rakétákat.

    Gázai rakéták

Komolyabb veszteségekről nem érkezett jelentés. Asdódban egy lövedék szilánkjai megsebesítettek egy nőt, de egyéb sebesültekről vagy anyagi kárról nincs hír.

    Az izraeli kabinet elhatározta ezerötszáz tartalékos mozgósítását, de a hadsereg egyelőre csak a légierőnek a gázai rejtett rakétavetők elleni bevetésével próbálja megakadályozni a helyzet további romlását.

    Az ország déli és középső, rakéták fenyegette részén élők óvóhelyekre és a biztonságos, védett betonfalú szobákba vonultak. A hatóságok döntésére az ország déli részén biztonsági okokból lemondják az összes nagyobb csoportos összejövetelt. Keddtől a veszélyeztetett helyeken zárva lesznek azok a nyári táborok, ahol nincs óvóhely, s el kell halasztani a nagyobb családi eseményeket és rendezvényeket. 

    A Vaskupola ellenrakétái tizenkét, lakott területekre irányzott rakétát semmisítettek meg a levegőben hétfő este. Már hét ellenrakétákat kilövő Vaskupola üteget helyeztek üzembe a sűrűn lakott területek védelmében, többek közt az ország közepén lévő Modiin határában is. A Hamász Tel-Aviv lövetésével fenyeget. A tévé katonai szakértői szerint az övezetben az elmúlt időszakban a földbe ásott, betonfalú alagutakban jelentős arzenált halmoztak fel a házi gyártmányú rakétákból. 

    A szakértők szerint éjszaka az eddigieknél sokkal jelentősebb ellencsapásokra készül a légierő a Gázai övezetben, s az erőszak fokozódására lehet számítani a következő napokban, mert a meggyengült Hamásznak erőt kell felmutatnia.

[popup][/popup]