Spanyolország elismerte a palesztin államot, a dán parlament leszavazta az elismerést

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Spanyolország hivatalosan elismerte az önálló palesztin államot a kormány keddi ülésén elfogadott döntésével Madridban.

A spanyol parlament épülete

“A palesztin népnek joga van a reményteli jövőhöz ugyanúgy, ahogy Izrael népének is joga van a békéhez és a biztonsághoz. Annyi évtizednyi fájdalom és szembenállás után tudjuk, hogy nem létezhet egyik a másik nélkül” – fogalmazott a spanyol külügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón.

José Manuel Albares elmondta: a régióban évtizedek óta tart az erőszak, az Egyesült Nemzetek Szövetsége 76 évvel ezelőtt tett először kísérletet a béke megteremtésére. “Nem várhatunk tovább” – jelentette ki, hozzátéve, hogy beszéd és vágyakozás helyett itt az idő valóra váltani a békét.

A tárcavezető hangsúlyozta: az egész nemzetközi közösség tisztában van azzal, hogy a közel-keleti konfliktus rendezése a kétállami megoldáson alapul. “Izrael és Palesztina békében és biztonságban együtt élve, nincs más alternatíva” – szögezte le.

Mint mondta, Spanyolországgal, Norvégiával és Írországgal ezen a napon 146-ra nőtt azon országok száma, amelyek elismerik a palesztin államot. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan még többen csatlakoznak majd a nemzetközi közösség ezen “széles többségéhez”.

Felidézte: a Hamász október 7-i támadása óta 1200 izraeli és több mint 35 ezer palesztin vesztette életét. Több mint száz túsz van palesztin fogságban, és több százezren élnek megfosztva élelemtől víztől, orvosságtól, féltve az életüket. “Nem tolerálhatunk több erőszakot és több ártatlan áldozatot” – mondta.

A külügyminiszter kitért arra, hogy Spanyolország 1986-ban ismerte el Izraelt, a két országot azóta is szoros barátság és együttműködés fűzi össze, amelyet “továbbra is folytatni szeretnének”.

Szavai szerint amellett, hogy a palesztin népnek saját állama kell legyen, Izrael helyét és létezését is el kell ismerniük mindazoknak, akik még nem tették meg.

Kérdésre válaszolva elmondta: az ír és norvég külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy “koordinált, higgadt, határozott” választ azokra a vádakra és támadásokra, amelyek izraeli kollégájuktól érik országaikat, amióta bejelentették szándékukat a palesztin állam elismerésére. “Senki nem félemlít meg bennünket” – fűzte hozzá.

José Manuel Albares beszámolt arról is, hogy a Spanyolország által javasolt nemzetközi békekonferenciát már több mint 80 ország támogatja az Európai Unióval, az Arab Ligával és az Iszlám Konferencia Szervezetével együtt.

*

Belgium azt reméli, hogy európai országok széles körét tudja felsorakoztatni annak érdekében, hogy elismerjék a palesztin államot egy olyan folyamat részeként, amely véget vethetne az október 7. óta tartó erőszaknak – idézte Alexander De Croo belga miniszterelnököt a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.

Alexander De Croo

A beszámoló szerint Alexander De Croo hétfőn, miután Brüsszelben találkozott Mohamed Musztafa palesztin miniszterelnökkel azt mondat: a palesztin állam elismerése számos ország részéről egy folyamat része lenne, amelynek célja, hogy akár néhány nap alatt vége legyen az erőszaknak.

Dublin, Madrid és Oslo az elismerésre vonatkozó döntését azzal magyarázta, hogy fel kívánja gyorsítani a tűzszünet biztosítására irányuló erőfeszítéseket a Hamász és Izrael közötti háborúban, és más országokat is felszólított a példa követésére.

A belga kormányfő elítélte a palesztinok számára “eddig menedékül szolgáló egyetlen terület”, a Rafah elleni elleni izraeli támadást, ahol – mint kiemelte – az emberek azt gondolták, hogy biztonságban vannak. A Rafah elleni támadás “elfogadhatatlan” – jelentette ki De Croo. Mohamed Musztafa a találkozót követően azt mondta, nagyra értékeli az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos belga álláspontot.

“Régóta tartó kapcsolatunk van Belgiummal, mely hosszú ideje támogatja a palesztin ügyet. Nagyra értékeljük álláspontját azzal kapcsolatban is, amelyet a Gázában és Ciszjordániában történtekkel kapcsolatban képvisel” – fogalmazott a palesztin kormányfő a La Libre Belgique beszámolója szerint.

*

A dán parlament kedden leszavazta a palesztin állam elismerésére vonatkozó határozattervezetet, miután a dán külügyminiszter korábban kijelentette, hogy nincsenek meg a független palesztin állam elismeréséhez szükséges előfeltételek.

A dán parlament épülete

Írország, Spanyolország és Norvégia kedden hivatalosan elismerte a palesztin államot, miután a múlt héten bejelentették ezzel kapcsolatos szándékukat. Izrael „a terrorizmus jutalmazásának” nevezte a lépést és hazahívatta nagyköveteit.

A dán törvényjavaslatot február végén nyújtotta be négy baloldali párt.

„Nem ismerhetünk el egy független palesztin államot, annál az egyszerű oknál fogva, hogy valójában nincsenek meg az ehhez szükséges előfeltételek” – mondta Lars Lokke Rasmussen külügyminiszter áprilisban, a parlamenti vita kezdetén.

„Nem tudjuk támogatni ezt a határozatot, de azt kívánjuk, hogy egy napon megtehessük” – tette hozzá Rasmussen, aki nem volt jelen a keddi szavazáson.

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet által izraeli területen elkövetett október 7-i, a gázai izraeli hadjáratot kiváltó támadása után Dánia kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de az utóbbi időben többször is önmérsékletre és a nemzetközi jog tiszteletben tartására szólította fel. (MTI)

[popup][/popup]