Palesztinok megrongálták a bibliai József sírját – nem először

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bennett ígéretet tett arra, hogy az elkövetőket gyorsan kézre kerítik, Gantz pedig arra, hogy a szentélyt gyorsan helyreállítják.

A miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában csatlakozott az incidenst elítélőkhöz. A kormány ülésének elején elmondta, hogy látta a helyszínen készült felvételeket. „Több tucatnyi palesztin meggyalázta a számunkra, zsidók számára szent helyet… Összetörték a sírkövet, az épületegyüttes helyiségeiben tüzet gyújtottak… Nem tűrhetünk tétlenül egy ilyen szent hely elleni támadást, elfogjuk az elkövetőket. És természetesen újjáépítjük, ahogyan eddig is tettük.” (A sír legutóbb 2015-ben szenvedett el hasonló rongálást.)

Mintegy 100 palesztin előző éjszaka követte el a Náblusz külterületén lévő sír vandál rongálását, akiket végül a palesztin biztonsági erők oszlattak szét. Erről Ran Kochav, a Cahal dandártábornoka beszélt. Közben a Jenin közeli Balata menekülttáborban palesztin fegyveresek és izraeli katonák között támadt nézeteltérés. A környéken különleges alakulatok, köztük az elit Shayetet 13 tengerészgyalogosai kutattak fegyverek után és nyolc palesztint vettek őrizetbe terrorcselekmény elkövetésének gyanújával.

A közösségi oldalakon videók láthatók a támadásról, és képek láthatók a feldúlt sírról és a füstös falakról. A helyet szentélyként tisztelik zsidók, keresztények és moszlimok. Utóbbiak szerint egy sejk nyugszik a sírban. A zsidó hívők csak katonák kíséretében látogathatnak ide, a palesztin biztonságiakkal egyeztetve.

Benny Gantz védelmi miniszter is nyilatkozott. Az atrocitást a vallásszabadság elleni támadásnak és a zsidó nép elleni kihívásnak minősítette; különösen súlyos eseménynek a moszlimok szent hónapja, Ramadán idején. A jövőben mindent el fognak követni egy ilyen támadás megakadályozására. Fölhívta a Palesztin Hatóságot, hogy ők is keressék az elkövetőket, és ügyeljenek a szent helyek biztonságára.

Jair Lapid ugyancsak elítélően nyilatkozott, de mindenkit a nyugalom megőrzésére intett.

József sírja Judea-Szamária (Nyugati Part/Ciszjordánia) ’A’ zónájába esik, amelyet a Palesztin Hatóság ellenőriz, de az izraeli hadsereg is tart itt gyakorlatokat. A Cahal előzetes engedélyhez köti izraeli állampolgárok belépését a területre. Zsidó zarándokok egyszer egy hónapban látogathatják a sírt, fegyveres őrök kíséretében. A palesztinok ilyenkor kőzáporral fogadják a katonákat, időnként Molotov koktélt dobálnak, vagy rájuk lőnek.

Ezekben a hetekben Izrael négy halálos merényletet élt át. Válaszul a biztonsági intézkedések sem maradtak el, és a palesztinok lakta területeken gyakoriak a razziák.

Ynetnews – Bassa László

Címkék:József sírja, palesztinok, vandalizmus

[popup][/popup]