Melbourne: Zsidó diákokat késsel fenyegettek egy buszon

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A férfi “nácinak” nevezte magát, késsel hadonászott és antiszemita trágárságokat kiabált.

Képünk illusztráció

Az ausztráliai Leibler Yavneh College zsidó diákjai egy városi buszon utaztak, amikor csütörtökön egy késsel hadonászó férfi antiszemita trágárságokkal szidalmazta őket – olvasható a Rágalmazásellenes Bizottság (ADC) sajtóközleményében.

Egy 14 éves, 9. osztályos tanuló mondta el az ADC képviselőjének, hogy mi történt.

“Én és körülbelül 10 másik zsidó diák, akik közül néhányan még általános iskolások voltak, felszálltunk a 604-es buszra az iskolánk előtt, csütörtökön 4:20 körül. Amikor leültünk, egy másik utas a busz leghátsó ülésén ült, és magában motyogott.

“Észrevettük, hogy zsidókat, pénzt és drogokat emleget, de nem vettünk róla tudomást. Azonban egyre hangosabb lett, egészen odáig, hogy azt kiabálta, hogy ‘náci’, és tisztán hallottuk, hogy nácinak nevezte magát. Nagyon erős kelet-európai akcentussal beszélt. Aztán a táskájából előhúzott egy hatalmas, fogazott, körülbelül 15 centis kést”.

A diákok a veszély tudatában azonnal figyelmeztették a buszsofőrt a helyzetre, de a megpróbáltatásuk ezzel nem ért véget.

“Az egyik fiú a buszon azt mondta mindenkinek, hogy fussunk, mi pedig kiabáltunk a buszsofőrnek, hogy ‘nyissa ki az ajtót, kés van nála’. A sofőr kiengedett minket, még a buszmegálló előtt, de a férfi utánunk jött a buszról. Mi futottunk, ő meg elővett egy focilabdát a táskájából, és hozzánk vágta. Ezután egy mellékutcában elsétált. Mi ugyanarra a buszra szálltunk vissza a Glen Huntly buszmegállóban. Szerencsére senki sem sérült meg, csak sokkolt bennünket a dolog.”

Dr. Dvir Abramovich, az ADC elnöke beszélt az egyik diákkal, akit  – mint mondta – mélyen traumatizált az eset.

“A lelkem mélyéig meg vagyok döbbenve” – mondta Abramovich. “Ez gyűlölet-bűncselekmény, világosan és egyértelműen. Ez a kegyetlen és erőszakos incidens súlyos sérülésekkel vagy még rosszabbal végződhetett volna. Nem csoda, hogy a közösség ideges, és lehet, hogy ez egy kényelmetlen igazság néhányak számára, de a valóság az, hogy a zsidók elleni támadások száma egyre növekszik, mindennapossá válik és szilárdan jelen van az életünkben.”

jpost.com

[popup][/popup]