Madonna posztolta Louis Farrakhan július 4-i beszédének részletét

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A híres amerikai popsztár kétperces részletet közölt Instagram oldalán Louis Farrakhan lelkipásztornak – a Nation of Islam antiszemitizmusáról hírhedt vezetőjének – július 4-én elhangzott háromórás beszédéből. A klipet több mint 710 ezren nézték meg.

forrás: Wikimedia

A részletben Farrakhan elítélte az USÁ-ban jelen lévő rasszizmust és a rendőri brutalitást, de a teljes beszédben ezúttal is jócskán akadtak az antiszemita kiszólások. A 87 éves Farrakhan állította, hogy a zsidóknál a Tórát a Talmud helyettesíti, és ezzel „saját gondolataikat, és a hívők gondolatait Isten szava fölé emelték. Ellenfeleim mindenféle hazugságot állítanak rólam, hogy vakbuzgó és antiszemita vagyok, abból a célból, hogy az emberek ne hallgassák beszédeimet. Eddig egészen sikeresek voltak”.

Farrakhan arról is beszélt, hogy nem táplál gonosz indulatokat a zsidók irányában. „Rosszul ismernek azok, akik állítják, hogy gyűlölöm a zsidó népet. Pedig sohasem kértem halált rájuk.”

Farrakhan azonban évtizedek óta ismétel antiszemita sztereotípiákat: a zsidók világuralmi törekvéseit és manipulációit emlegeti, Hitlert dícsérte, a zsidókat „termeszeknek” és „idiótáknak” nevezte, és elítélte a „Sátán zsinagógáját”.

Louis Farrakhan

Nem ismeretes, vajon Madonna tisztában van-e Farrakahn antiszemita előéletével, amikor posztolta-e a videót.

Az bizonyos, hogy az énekesnő rokonszenvvel viseltet a zsidók felé. Katolikus családba született, de állítja, hogy nem különösebben hívő, hanem inkább vallásos rítusokat gyakorol, többek között a judaizmuséit.

Az ír The Independent c. lapnak 2015-ben adott interjúban kifejtette kapcsolatát a vallással. Azt mondta, hogy tanulmányozza a kabbalát, fiának bár micvót rendezett és megtartja a sabatot, de nem szándékozik betérni. A Tisa BöÁv (Jeruzsálem pusztulásának gyásznapja)  és a Tu BiSvátot (a fák újéve) is megtartja, és 2018-ban arról cikkeztek, hogy olyan szakácsot keres, aki ért a kóser konyhához.

2019-ben Madonna föllépett az Eurovizió dalfesztivál döntőjének gálakoncertjén Tel-Avivban, annak ellenére, hogy BDS aktivisták igyekeztek lebeszélni arról. Fellépti díja $1,3 millió volt; a koncerten két táncosnő is megjelent, egyik hátán palesztin, másikén izraeli lobogóval.

Nem sokkal a koncert után Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) leszögezte, hogy a palesztin zászlót előzetesen nem engedélyezték, és hogy „az Eurovíziós Dalfesztivál nem politikai esemény”, mire Madonna válasza az volt, hogy „a békeüzenet nem politika”.

Címkék:antiszemitizmus, Farrakhan, Madonna

[popup][/popup]