Lemondott Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, a brit kormány szankciói nyomán

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus oroszországi születésű elnöke lemondott a szervezetben viselt tisztségéről, miután az Egyesült Királyság szankciókat vezetett be ellene Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerével való állítólagos kapcsolata miatt.

Moshe Kantor (Forrás: Wikipedia)

Kantor, aki orosz és brit kettős állampolgár, és több mint egy évtizede Londonban él, pénteken mondott le, miután a hét elején felkerült ama nyolc személy közé, akik ellen a brit kormány szankciókat vezetett be Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben.

Kantor azon nyolc “oligarcha” között van, akik olyan iparágakban tevékenykednek, “amelyek Putyin háborús gazdaságát támogatják” – jelentette be a brit kormány. Az említett személyek elleni szankciók közé tartozik, hogy befagyasztják az Egyesült Királyságban lévő vagyonukat.

Kantor nagy részvényese a tőzsdén jegyzett Acron cégnek, Oroszország egyik legnagyobb műtrágyagyártójának.

Kantor irodája úgy jellemezte lemondását, hogy “azonnali hatállyal visszalép” az Európai Zsidó Kongresszus – a kontinens zsidó közösségeit tömörítő ernyőszervezet – elnöki tisztségéből, amelyet 2007 óta töltött be. Kantort háromszor választották meg a csoport tagjai.

Kantor alatt az EJC többek között lobbizott az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények elleni jogszabályokért, és vezette a nyugat-európai zsidó közösségek válsághelyzetekre való felkészítését.

A Zsidó Világkongresszus (WJC), amelynek elnöke, Ronald Lauder feszült kapcsolatban állt Kantorral, pénteken közleményt adott ki, amelyben tudomásul vette Kantor lemondását, és kifejtette saját álláspontját.

“Senki, akinek a neve szerepel az Európai Unió, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban szankciókkal sújtott személyek listáján, nem tölthet be semmilyen tisztséget és nem játszhat semmilyen szerepet a Zsidó Világkongresszusban” – áll a közleményben. Az Európai Zsidó Kongresszus a WJC európai tagszervezete.

Az Európai Zsidó Kongresszus közleményében azt írta, hogy “megdöbbentette a brit kormány döntése” Kantor szankcionálásáról.

“Kantor régi, elismert zsidó vezető, aki életét az európai zsidó közösségek biztonságának és jólétének, valamint az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemnek szentelte” – áll a közleményben. “Reméljük, hogy ezt a döntést gyorsan feloldják”.

Az Európai Zsidó Kongresszus vezetősége a következő napokban ül össze, hogy megvitassa a szervezet jövőjét.

JTA

Címkék:brit kormány, Európai Zsidó Kongresszus, Moshe Kantor, Orosz-ukrán háború, szankciók

[popup][/popup]