Franciaország: Hamasz párti újságíró kapta a Szabadság-díjat a normandiai partraszállás 80-ik évfordulóján

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Motaz Azaiza gázai újságíró a Szabadság-díjat kapta a D-day rendezvényen a “háború által sújtottak történetének elmeséléséért”, annak ellenére, hogy nyíltan dicsérte a terrorcsoportot, és nem volt hajlandó elítélni október 7-ét.

Motaz Azaiza

A  szövetségesek normandiai partraszállásának 80. évfordulóján Normandia régió kormánya rangos díjat adományozott egy palesztin fotóriporternek, aki “népirtással” vádolta Izraelt, és védelmébe vette a Hamász terroristáinak október 7-i bűncselekményeit.

Normandia régió vezetését a helyi zsidók szervezete és egy nemzetközi zsidó érdekvédelmi csoport és Izrael párizsi nagykövetsége is bírálta, amiért a június 4-i ünnepségen átadta a Szabadság-díjat és a vele járó, valamint egy 25 000 eurós  csekket Azaizának.

Azaizát “az információ jogáért folytatott harcáért” díjazzák” – áll az interneten közzétett indoklásban.

Márciusban Azaiza az Instagramon, ahol több mint 18 millió követője van, azt írta, hogy szerinte nem feltétlenül kell elítélni a Hamász által elkövetett október 7-i atrocitásokat.

“Ha azt akarja, hogy egy ostrom alatt élő palesztin ezt elítélje, akkor ki kell jelentenie, hogy elítéli azt, amit Izrael [tett] a palesztinok ellen október 7-e előtt, 1948 óta, a népirtás alatt és utána. A palesztinok nem terroristák, az izraeliek gyilkolnak palesztinokat mindennap, mintha ez kötelességük lenne. Izrael egy terrorállam” – írta Azaiza március 11-én, miután elhagyta Gázát és új katari bázisára utazott.

Vasárnap Menachem Margolin rabbi, aki a brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Szövetség vezetője, kifogásolta a döntést, hogy az Azaiza kitüntetésére a nácizmus legyőzésének egyik kulcsdátumát választották.

Azaiza az EJA által Amszterdamban szervezett háromnapos konferencia témái között szerepelt, amelynek középpontjában az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények október 7. utáni robbanásszerű európai növekedése állt.

“Az Európát a nácizmustól megszabadító szövetséges partraszállás évfordulóján egy Katarban tartózkodó, aljas gyilkosokat dicsőítő és gyűlöletre uszító dzsihádistát tüntettek ki tisztelnek. Ez újabb jele a Nyugaton terjedő erkölcsi eltévelyedésnek” – mondta Margolin.

Normandia régió vezetője azonban azzal érvelt, hogy a díjat széleskörű internetes szavazás alapján osztják ki, amely a közvélemény álláspontját tükrözi.

Azaiza a gázai harcok kezdete óta tudósít a háború gázai áldozatairól, anékül persze, hogy egy szóval is említené, hogy a gázai civil áldozatok száma azért ilyen magas, mert a Hamasz golyofogóként használja őket. Tudósításai révén szupersztár lett a nyugati közvélemény szemében, Instagram oldalának 18 millió követője van, a  Time magazin pedig felvette a 100 legbefolyásosabb ember 2024-es listájára.

ToI

Címkék:palesztin terror, palesztinok kitünteése

[popup][/popup]