Francia zavargások: a tüntetők a holokauszt áldozatainak emlékművet is összefirkálták

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az elhurcoltak emlékhelyét rendőrségellenes jelszavakkal firkálták össze a napok óta tartó franciaországi zavargások során, amelyeket az robbantott ki, hogy egy rendőr lelőtt egy tinédzsert Párizs egyik külvárosában.

A Nanterre-i Mémorial des Martyrs de la Déportation et de la Résistance (A deportálás és az ellenállás mártírjainak emlékműve) a második világháború alatt Franciaországból náci koncentrációs táborokba deportált 200 ezer ember, valamint a fasizmus ellen harcolók előtt tiszteleg.

“Igazán szörnyű látni, hogy a nanterre-elékművet megrongálták” – tweetelte az Európai Zsidó Kongresszus. “A holokauszt áldozatainak emlékét semmibe vevő szégyenletes tettet egyértelműen el kell ítélni, és a tetteseket felelősségre kell vonni” – írta a szervezet.

Ariel Goldmann, az Egyesült Zsidó Szociális Alap elnöke azt tweetelte, hogy a vandalizmus “abszolút felháborító és szégyenletes. Semmit sem tisztelnek”.

A közösségi médiában keringő, nem ellenőrzött videó szerint a közelben a “Majd csinálunk nektek egy új Soát” felirat is feltűnt.

Kedd óta a nagyarányú rendőri jelenlét és az 1311 letartóztatás ellenére Franciaország különböző városaiban negyedik napja tartanak a zavargások, autók és épületek gyulladtak ki, üzleteket fosztottak ki, miközben a család és a barátok szombaton arra készültek, hogy eltemessék a lelőtt 17 éves tinédzsert, akinek lelövése a zavargásokat kiváltotta.

A francia belügyminisztérium bejelentette, hogy 45 000 rendőr próbálta meg megfékezni az erőszakot, egyelőre sikertelenül.

Times of Israel

Címkék:Franciaország, Holokauszt emlékmű, zavargások

[popup][/popup]