Fordulat Amerikában: A demokrata választók többsége már nem Izrael párti

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy nemrég végzett közvélemény-kutatás szerint a demokrata választók már közel egyenlő arányban támogatják Izraelt és a palesztinokat.

Ortodox zsidó szavazó a Demokrata Párt 2016-os elnökjelölő gyűlésén (Fotó: (Win McNamee/Getty Images/AFP)

A Pew kutatóintézet napokban közzétett felmérése szerint a republikánus szimpatizánsok körében a zsidó állam támogatottsága lényegesen magasabb, mint a demokrata párt szavazói között.

Az izraeli–palesztin konfliktusról kialakult véleményük alapján a demokraták szinte ugyanolyan arányban rokonszenveznek a palesztinokkal, mint Izraellel. A republikánusok körében Izrael támogatottsága csaknem háromszor magasabb, mint a demokrata oldalon.

A demokraták 27 százaléka Izrael mellett foglal állást, míg 25 százalékuk a palesztinokkal rokonszenvezik. A republikánusok körében 79% és 6% a megfelelő arány.

A felmérés szerint a két párti megosztottság a legélesebb 1978 óta, amikor a republikánusok 49%-a, a demokraták pedig 44%-a mutatott szimpátiát Izrael irányában.

Netanjahu és Obama, akik nem jöttek jól ki egymással

Az 1978-at követő két évtizedben a fenti arány lényegében nem változott, a két párt híveinek véleménye azonban egyre inkább kezdett megoszlani 2001-et követően. Az akkori Izrael-párti 38%-os demokrata index mostanra 27%-ra csökkent, míg a republikánusnál 50%-ról 79%-ra ugrott. Sok izraeli szemében a tendencia komoly problémákat vet fel.

„Úgy gondolom, hogy a trend aggodalomra ad okot. Izrael számára a kétpárti támogatottság stratégiai jelentőségű” – nyilatkozta Sallai Meridor, aki tíz évvel ezelőtt volt Izrael amerikai nagykövete. Szerinte a felmérés eredménye „nyugtalanító és elszomorító”, mivel a két ország között sok a hasonlóság. „A demokraták láthatják, hogy Izrael az ő értékeiket és álláspontjukat képviseli” számos kérdésben, mint például a szólásszabadság, az átfogó egészségbiztosítás, vagy a homoszexuálisok jogai.

A két párt közötti megosztottság a Benjamin Netanjahu miniszterelnök személyére vonatkozóan is megmutatkozik. A republikánusok 52%-a kedvező véleménnyel van róla, ami a demokrata válaszadóknak csupán 18%-ról mondható el, az ellenszenvezők aránya pedig körükben 39%. Közismert, hogy Barack Obama elnök és Netanjahu között a kapcsolat fagyos volt az izraeli-palesztin tárgyalások sikertelensége és a 2015-ben megkötött iráni atom-megállapodás miatt. Donald Trump elnökségével a kapcsolatok lényegesen javultak, ő viszont roppant népszerűtlen a demokraták körében. Ezt mutatja, hogy a demokraták 46%-a szerint Trump részrehajló Izrael javára, és csupán 21% vélekedik úgy, hogy „tartja a helyes egyensúlyt” a felek között. A republikánusok körében utóbbi vélemény 79%-os támogatottságra talált.

További aggasztó tendencia, hogy a fiatalabb nemzedék körében Izrael kevésbé népszerű, mint az idősebbek között. Ugyancsak kevesebben támogatják a zsidó államot a többdiplomások között. A nemek között az Izraeli iránti rokonszenv a férfiak felé billen: 50%, míg a nők körében csak 42%.

Netanjahu és Trump jól megértik egymást

Jay Ruderman, az izraeli politikusok és amerikai zsidók találkozót szervező Ruderman Family Foundation elnöke szerint – az amerikai társadalom súlyos megosztottságát látva – az eredmények nem meglepőek. Az USA zsidósága többségében a Demokrata párt híve, akik a Netanjahu és Trump közötti szoros szövetséget kockázatosnak tartják. „Nem hiszem, hogy tetszene az amerikai zsidó közösség többségének.”

Marc Zell, a Republicans Overseas Israel elnöke szerint is aggasztóak ezek az adatok, de elutasítja azt a véleményt, hogy ezért Netanjahu politikája lenne a felelős. Azt inkább a demokraták útvesztésének tartja. „Izraelnek nem szabad szem elől téveszteni, hogy a demokrata párt balra tolódott, és számos kérdésben radikális álláspontot képvisel” – jelentette ki.

A január 10 és 15 között végzett közvélemény-kutatás során 1503 választ dolgoztak fel.

A Times of Israel cikke nyomán: Bassa László

Címkék:Demokrata párt, Izrael, Izrael-szimpátia, Republikánus párt

[popup][/popup]