Felvonult az „elnyomott többség” a bostoni „hetero büszkeség” menetén

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több felvonuló izraeli zászlót lengetett, a meleg ellentüntetők viszont „Nácik!” és „Szabad Palesztinát!” jelszavakkal fogadták őket.

Fotó: TIMOTHY A. CLARY, AFP/Getty Images

Boston utcáin, szombaton „hetero büszkeség” (“Straight Pride”) felvonulást rendeztek, amit ellentüntetés követett. A két, egyenként több száz fős csoport nem csapott össze, utána viszont az ellentüntetők a „nácikat” védelmező rendőröket „Szégyen rátok!” kiáltásokkal fogadták, és élő lánccal vették körül. A rendőrök paprika sprayt vetettek be és többeket őrizetbe vettek. A felvonulást a Super Happy Fun America elnevezésű csoport szervezte, válaszul a melegek büszkeség-parádéira. A kritikusok szerint a hetero tüntetők valójában fehér fajvédők és így próbálják megfélemlíteni a bostoni LMBT közösség tagjait.

Még mindezt megelőzően Amerika egyik legliberálisabb városának központjában, a városháza előtt a két tábor farkasszemet nézett, leordították egymás fejét, kávéscsészékkel és földdel dobálóztak. A feszültség a baloldal és a fehér nacionalisták között Amerika szerte egyre nő, amit sokan Trump elnök szélsőségeseket bátorító retorikájának tulajdonítanak.

Az ellentüntetők (Fotó: Scott Eisen/Getty Images/AFP)

A feketébe öltözött, gumibotos és rohamrendőrök éberen őrködtek a rend fölött.

A “Straight Pride”csoport tagjai ruházatukat a csillagos-sávos nemzeti lobogóval díszítették. Az izraeli zászló is megjelent. Az ellentüntetők „Nácik” és „Free Palestine” jelszavakkal igyekeztek őket lehurrogni. Egy fotóriporter szerint amerikai zászlókat is égettek.

A felvonulók “2020 Trump” és „Épüljön a fal” transzparenseket vittek. A tüntetés a belváros utcáin át vezetett a Városháza épületéig, ahol az ellentüntetők barikádok mögött várták őket. Ők előzőleg földdel és tojással dobálták meg a rendőröket.

A rendőrség konfliktusa egy ellentüntetővel (Fotó: Joseph PREZIOSO / AFP)

A“Straight Pride” felvonulás marsallja nem volt más, mint Milo Yannopoulos, az amerikai szélsőjobb ismert provokatív tagja, akit számos közösségi médiaoldalról letiltottak. Szexuális irányultságát tekintve meleg. “Homoszexuális ismerőseim egész életemben zavartak, de most végre megtaláltam azt a közösséget, ahol otthon érzem magam. Osztom a hagyományos keresztény értékeket, még ha nem is mindig tartom magam azokhoz.”

 

Az „elnyomott többség”

Rachel Domond, az ellendemonstráció egyik szervezője azt nyilatkozta, hogy „ellenszegülnek a bostoni és országos gyűlölethullámnak.” Trump megjelenése bátorítást jelent a fehér fajvédők számára, hogy „nyilvánosan hangoztassák nézeteiket”.

Milo Yannopoulos a tüntetésen (Fotó: JOSEPH PREZIOSO, AFP/Getty Images)

Két hete az oregoni Portlandban szélsőjobb felvonulás és antifasiszta ellentüntetés zajlott incidens nélkül, de különleges rendőri jelenlét mellett. A kaliforniai Modesto-ban a hét végén rendezett “Straight Pride” meneten csupán néhány tucat ember vett részt, mintegy 250 ellentüntető kíséretében.

A Super Happy Fun America csoport weboldala szerint a szombati felvonulás célja az volt, hogy „felvilágosítást nyújtson a heterókat érintő hátrányokról.” A szervezet elnöke, John Hugo elnök a heteroszexuálisokat „elnyomott többségnek” nevezte.

Massachusetts az első amerikai tagállam, amely törvénybe iktatta az azonos neműek közötti házasságot.

A parádénak azonban politikai vonatkozása is van. A részvevők Trumpot éltető transzparensek alatt vonultak. A weboldalon Trumpot ábrázoló mém jelent meg; az elnök kezében felirat: #GreatToBeStraight.

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította

Címkék:Free Palestine, Hetero büszkeség, összecsapások

[popup][/popup]