És akkor Izrael megnyitotta a gátakat… amik nincsenek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

“Egy hazugság bejárja a fél világot, míg az igazság csak a cipőjét húzza.”
Mark Twainnek tulajdonított mondás.

Fotó: Aljazeera

Sok gázai lakos otthona elhagyására kényszerült egy téli vihart követő áradás nyomán. Az övezetben ugyanis a csatornázás fejletlen.  Ám mindezért Izraelt vádolják, mondván, hogy megnyitotta nem létező zsilipeit.

Az évenként újjáéledő vád,

miszerint Izrael elárasztotta a Gázai övezetet, ezen a héten újra bejárta a világot, holott a tényeket pár perces ellenőrzéssel tisztázhatták volna.

Élen járt a francia AFP hírügynökség, melynek közzétett (és (azóta eltávolított) videóján a múlt heti vihart követő Gáza negyedbeli áradás látható, alatta a címmel: “A Gázai övezetet elárasztotta a víz, miután Izrael kinyitotta a zsilipeket.”

Az Al Jazeera és a palesztin hírügynökség, a Maan szintén arról számoltak be, hogy Izrael áradást okozott a zsilipek felnyitásával. A hivatalos palesztin hírszolgálat, a Wafa még azt is hozzátette, hogy Izrael „nagy mennyiségű vizet szivattyúzott a Gázai negyedbe – szemtanúk és médiaforrások szerint több tucatnyi otthont elárasztva”.

Az angol Daily Mail újságírója még a többi beszámolót is felülmúlta, amikor önmagát ellentmondásba keverve az áradást összekapcsolta azzal, hogy az izraeli áramszolgáltató időlegesen felfüggesztette a szolgáltatást a ciszjordániai Nabluszban és Dzseninben.

„Palesztinok százai váltak hajléktalanná, miután Izrael megnyitotta folyami gátját és elárasztotta a házakat…. A mai áradást tetézte, hogy az izraeli elektromos társaság beszüntette az áramellátást a Gázai övezet két nagyobb ciszjordániai városában”– olvasható a baklövés a Daily Mail cikkében.

Természetesen a Gázai övezetben nincsenek nagyobb ciszjordániai városok, mert a Gázai övezet és Ciszjordánia két egymástól különböző földrajzi entitás.

Mi több, Izraelnek egyáltalán nincsenek gátjai a Gázai övezet határán. “Egy elterelő gát van, ami egy méter magas, a vizet a tárolókba irányítja és nem lehet kinyitni vagy lezárni” – nyilatkozta a CAMERA médiafigyelő szervezetnek Nechemia Shahaf, a vízügyi hatóság helyi vezetője.

 “Izrael déli részén nincsenek gátak,

szóval nem tudtunk volna kinyitni egyet sem, mert egyáltalán nincsen egy sem. Nem tudom, hogy ez a szóbeszéd, hogy kaphatott lábra” – nyilatkozta a VICE News-nak egy kormányszóvivő.

Ekkorra már az igazság befűzte a cipőjét és készen állt, hogy útnak induljon.

Ezt követően a Daily Mail új főcímmel frissítette cikkét: “Palesztinok százai váltak hajléktalanná az erős áradások miatt, miután a vízszint a gázai völgyben meghaladta a három métert.” A cikk alján volt olvasható a helyesbítés: „A cikk egy korábbi változata állította, hogy Izrael megnyitotta folyami gátjait a déli országrészben, ezzel elárasztva a Gázai övezetet. Valójában nincsenek gátak Izrael déli részén és az áradást az esőzés és a csatornázási problémák okozták. Örülünk, hogy mindezt tisztáztuk” – folytatódott a helyreigazítás.

A palesztin Maan hírügynökség ekként frissítette a cikket: „Izrael tagadja a Gázai övezet elöntésével kapcsolatos vádakat.”

Nem ez az első alkalom, amikor könnyen megcáfolható vádak kapnak lábra Izrael ellen. 2013-ban az Alexandra nevű vihar tombolásának napjaiban, december 11-13 között a Hamász katasztrófavédelmi bizottságának elnöke, Yasser Shanti azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy Izrael kinyitotta gátjait közvetlenül a Gázai negyed mellett, Moghraqa térségében, Deir El-Balah város közelében.

A vád egy variációja visszaköszön a palesztin polgári védelem szóvivőjének Muhammad Al-Maidanának a nyilatkozatában, aki az Al-Quds nevű palesztin napilapnak elmondta, Izrael megnyitotta szennyvízcsatornáit a Gázai negyed keleti részénél, “súlyosbítva a krízist, növelve a vízszintet, házakat elárasztva.”

Az Al-Majd egy palesztin biztonságpolitikával foglalkozó weboldal egészen odáig ment, hogy azt állította, Izrael azért nyitotta meg a csatornákat, hogy megtalálja a Hamász Izraelbe vezető alagútjait, elviselhetetlen anyagi teherrel sújtva ezzel a gázai kormányt. “Megfojtani Gázát régi cionista álom” – olvasható az oldalon egy riportban.

Izrael akkor is, ma is elutasította a Hamász vádjait.

  „Alaptalan és hamis a vádaskodás,

hogy Izrael megnyitotta a gátjait és így elárasztotta a Gázai övezetet, ” – mondta Uri Schor, Izrael vízügyi hatóságának szóvivője. „Még gátak sem léteznek a térségben, s figyelembe kell venni, hogy a vízgyűjtők országszerte túltelítettek-túlfolytak és áradásokat okoztak.”

“Épp az ellenkezője igaz, a vihar okozta károk miatt – melyek minden szomszédos államot érintenek, nemcsak a Palesztin Autonómiát – az ENSZ közzétett egy különleges felhívást, amire Izrael válaszolt, ennek keretében átszállítanak a Gázai övezetbe négy nagy teljesítményű szivattyút, hogy segítsenek az ott élőknek eltávolítani a vizet az elöntött területekről.”

De a Hamász hamis beszámolói már megtették a magukét. A vádaskodó cikkek megfertőzték a hírcsatornákat, blogokat és a közösségi médiát.

A Times of Israel cikke nyomán: Cseresznye Gábor

Címkék:Gázai áradás

[popup][/popup]