„Éljen október 7!”, „A cionisták nem emberek!” – tüntetés New Yorkban

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

“Terrorcsoportok zászlóit sehol sem szabadna lobogtatni, különösen nem az amerikai utcákon” – mondta a Fehér Ház szóvivője és szavaihoz még egyes Izrael-kritkus kongresszusi képviselők is csatlakoztak.

 

A Fehér Ház kedden elítélte a közelmúltban New Yorkban tartott tüntetést, amelynek résztvevői terrorcsoportok zászlóit lengették és izraeli civilek elleni támadásokat támogató jelszavakat skandáltak a Nova zenei fesztiválon elkövetett mészárlás áldozatainak emléket állító kiállítás előtt.

A több száz szélsőbaloldali tüntető magatartását “felháborítónak és szívszorítónak” nevezve Andrew Bates, a Fehér Ház szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy “terrorszervezetek gyalázkodó zászlóit sehol sem szabadna lobogtatni, különösen nem az amerikai utcákon.” “Az antiszemitizmusnak nincs helye az Egyesült Államokban” – folytatta, a tüntetők viselkedését “borzalmasnak” nevezve.

A Within Our Lifetime nevű palesztinbarát csoport által szervezett tüntetés a “A harag napja Gázáért” nevet kapta, és a Union Square-en tartott gyűléssel kezdődött, mielőtt a résztvevők a Wall Streetre mentek volna, ahol április óta áll a Nova fesztiválon elkövetett mészárlásáról szóló kiállítás.

A tüntetők fáklyákat gyújtottak, a Hamász fegyveres al-Kasszam Brigádok terrorista szárnyának és a Hezbollah terrorcsoportnak a zászlóit lobogtatták, és olyan feliratú transzparenseket vittek, mint “Éljen október 7.” és “A cionisták nem zsidók és nem emberek”. Letartóztatásokról nem érkezett jelentés, de hat embert rendbontásért és a metróban való szabályszegésért előállítottak.

“Az érzéketlenség, a zsidók dehumanizálása a tegnap esti tüntetésen a Nova Fesztivál kiállítása előtt szörnyű antiszemitizmus volt – egyszerűen és világosan” – mondta Alexandria Ocasio-Cortez képviselőnő egy nyilatkozatban néhány órával azután, hogy a szélsőbaloldali antiszemitizmusról tartott egy nagy visszhangot kiváltó rendezvényt.

“Az antiszemitizmusnak nincs helye sem a városunkban, sem az emberi méltóságot és felszabadítást középpontba állító szélesebb mozgalomban” – tette hozzá.

Jamaal Bowman képviselő így nyilatkozott: “Elítélem azokat, akik az ártatlanok meggyilkolását ünneplik”.

“Ez a sötét nap a zsidó közösség elleni legnagyobb támadás volt a holokauszt óta. Ezt ünnepelni antiszemita és elfogadhatatlan. A békét nem lehet úgy elérni, hogy a tragédiáinkat fegyverként használjuk egymás ellen.”

Ezt követően mindkét baloldali törvényhozót elárasztották az Izrael-ellenes aktivisták üzenetei, akik felháborodtak azon, hogy elítélték a palesztinbarát tüntetők magatartását.

ToI

[popup][/popup]