„Corbyn rasszista, ne szavazzatok rá”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A brit zsidóság legfontosabb lapja, a Jewish Chronicle szokatlan lépéshez folyamodott. Címlapján üzen a nem-zsidóknak: Corbyn antiszemita, rasszista, ne szavazzanak rá.

Az újság ekképpen érvel:

“A brit zsidók túlnyomó többsége – 87%-a – Jeremy Corbynt antiszemitának tartja. 47%-uk „komolyan fontolgatja” a kivándorlást, amennyiben a december 12-i általános választásokon a Munkáspárt kerülne kormányra.

A zsidó közösség mát többször szembesült a rasszizmussal, Jeremy Corbyn megválasztása 2015-ben csupán ennek újabb megtapasztalása volt.

Pályafutása során Corbyn számos brit antiszemitával fejezte ki rokonszenvét, és támogatta őket. Az összes zsidó kiirtását alapszabályában célként kitűző Hamaszt barátai közé sorolta. Megkoszorúzta zsidókat gyilkoló terroristák emléktábláját. A „zsidó” szó helyett a „cionista” kifejezést használta, és ezt az „angol irónia” megnyilvánulásának állította be.

Voltak, akik azt hitték, hogy változás következik be, mihelyt Corbyn vezető pozícióba kerül. Az ellenkezője történt. A párton belüli antiszemiták vérszemet kaptak. Corbyn és elvbarátai gátolták a rasszizmus elleni akciókat.

A pártelnök egyértelműen elutasította olyan zsidó szervezetek javaslatait, mint a Board of Deputies és a Jewish Leadership Council. Olyan kisebb csoportokat támogatott, amelyek tagadták a Labour antiszemitizmusát.

Ezek után nem csoda, hogy a zsidóság nem örülne Corbyn miniszterelnökségének. Pártján belül az antiszemitizmus elleni harc marginális probléma. Nyilván a Brexit, a megszorító intézkedések vagy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat fontos ügyek. De vajon a pártvezér rasszizmusa és az általa egy etnikai kisebbségben keltett félelem hogyan kerülhetett ki a fontos kérdések közül?

Ezért fordulunk önökhöz. Ha ezt az embert miniszterelnökké választják, ez azt jelenti, hogy a zsidó közösség ezzel kapcsolatos félelmei mit sem számítanak.

Mi azonban hisszük, hogy a brit nép többsége irtózik a rasszizmustól. Csupán azt kérjük, hogy szavazáskor ennek a szellemében cselekedjenek.”

[popup][/popup]