Az orgyilkos elnyeri méltó jutalmát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Khalil Yusef Ali Jabarin, 17 éves palesztin, aki hátulról agyonszúrta Ari Fuld, 45 éves izraeli családapát, máris jogosult egyszeri 3350 sékel segélyre, valamint a Palesztin Hatóság életjáradékára. A havi 1400 sékelt persze a családja fogja kapni, mivel a gyilkos minden bizonnyal izraeli börtönben tölti majd elkövetkező éveit.

A „mártírok” családjának juttatott kiemelt támogatás a palesztin költségvetés egyik legfontosabb tétele: az előző költségvetési évben 1.2 milliárd sékelt fordított ilyen célra a Palesztin hatóság, saját pénzügyminisztériuma honlapjának tanúsága szerint.

A „mártírok” (vagyis a terrorcselekmények elkövetői) családja a havi juttatások kívül számos egyéb kedvezményben is részesül. A hozzátartozók iskolai támogatásra és egyetemi ösztöndíjra is számíthatnak, a terrorista pedig (ha túlélte az akciót), a börtönből való szabaduláskor egyösszegű támogatásra, utána pedig rendszeres havi járadékra és különféle továbbképzési ösztöndíjakra is jogosult.

Ari Fuld temetése

A „Pay for Slay” (gyilkosságért fizetés) gyakorlatát gátló törvényt már 2017-ben elfogadta a Kneszet. (Csupán az Egyesült Arab lista és a radikális baloldali Merec párt szavazott ellene.) Eszerint a „mártírok” családjának átutalt összeget Izrael le fogja vonni a Palesztin Hatóságnak átutalt adóbevételekből.

A törvény elfogadása után a kormány azonnal létrehozta a terror finanszírozása elleni hivatalt, amelynek feladata, hogy az ilyen irányú erőfeszítéseket koordinálja.

A gond csupán az, hogy a törvényt még nem ültették át a gyakorlatba. Izrael tehát jelenleg változatlanul maga fizeti az állampolgárait gyilkoló terroristák családjának juttatott járadékot. Ez havonta 100 millió sékelt jelent.

A Jerusalem Post cikke nyomán: jég

Címkék:"mártírok" járadéka, palesztin terror

[popup][/popup]