Az ausztrál miniszterelnök a budapesti gettó szörnyűségeiről beszélt

Írta: Lázár György  - Rovat: Politika, Történelem

Nem hittem a fülemnek, amikor néhány napja meghallgattam Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök nyilvános sajtóértekezletének videóját. A 63 éves konzervatív miniszterelnök hosszasan és szenvedélyesen beszélt arról, hogy 1944-ben Budapesten a magyar fasiszták állampolgári jogaiktól megfosztották, gettóba zárták a zsidókat „mielőtt a gázkamrába küldték őket”.

Az Izraelből nemrég visszatért Turnbull kifakadása és jóindulatú tévedése a budapesti zsidók második világháborús szenvedésével kapcsolatban egy belpolitikai ügy következménye, amiről a magyar sajtó is beszámolt. Turnbull egyik miniszterét, a 46 éves Joshua Anthony Frydenberget védte meg.

Az ügy megértéséhez ismerni kell Ausztrália több mint százéves alkotmányának 44.1-es paragrafusát. Annak szövege ugyanis megtiltja, hogy egy képviselő, vagy szenátor bármilyen módon függőségi kapcsolatba hozható legyen egy másik állammal. Nem lehet kettős állampolgár, nem tehet hűségnyilatkozatot, nem szolgálhat idegen hadseregben, stb. A törvény szövege kicsit archaikus, és az ausztrál jogtudósoknak nem kis fejtörést okoz az 1901-es angol szöveg modern értelmezése.

Nemrég ugyanis kiderült, hogy Scott Ludlam ausztrál szenátor tudtán kivül új-zélandi állampolgár is. Ott született, gyerekként került Ausztráliába, soha nem mondott le korábbi állampolgárságáról. Politikai ellenfelei lemondatták. Aztán kiderült, hogy egy másik szenátor, Larissa Waters pedig Kanadában született. Neki is le kellett mondania. Egy harmadik, Matt Canavan nem is tudta hogy édesanyja évtizedekkel azelőtt megszerezte neki az olasz állampolgárságot is. Őt is lemondatták.

Valóságos hajtóvadászat indult olyan ausztrál politikusok után, akiknek esetleg bevándorlók lehetnek közvetlen családtagjai között. Mindenkinek igazolnia kell, hogy „echte ausztráliai”.

Josh Frydenberg

Ekkor került célkeresztbe Josh Frydenberg parlamenti képviselő, a Turnbull kormány energia minisztere. Az ellenzék őt is megvádolta azzal, hogy „magyar állampolgár”! Pontosabban, édesanyja révén magyar állampolgársága is lehet. Ez ugyan első hallásra hihetetlennek tűnik, de a vád nem egészen alaptalan.

Josh Frydenberg 1971-ben született Melbourne-ben, zsidó családban. Édesapja, Harry Frydenberg egy sebész, lengyel zsidó család sarja, az ő családja még a Holokauszt előtt érkezett Ausztráliába. Édesanyja, Erica Strausz, neves pszichológus, Budapesten született, 1943-ban.

A családtörténet szálai Makóra vezetnek, ugyanis a nagyapa, Strausz Sámuel 1908-ban Makón született. Feleségül vette a négy évvel fiatalabb Etelkát, majd három ányuk született. Judith 1941-ben, Erika 1943-ban és Ágnes 1949-ben, már a Holokauszt után. Strausz Etelka két kislányával, Judithtal és Erikával, a budapesti gettóban élte túl a szörnyűségeket, és felszabadulásuk után az újraegyesült család elhagyta az országot. Egy DP (Displaced Person) táborban hontalanként éltek, majd Olaszországból 1950-ben sikerül Ausztráliába hajózniuk. Ekkor Erika 6 éves volt. Neve hamarosan Erica lett, és már Ausztráliában nőtt fel.

(Balról) Josh Frydenberg, Lucy Turbull, az ausztrál miniszterelnök felesége, Sara és „Bibi” Netanjahu és Malcolm Turnbull

A Turnbull kormány ellenzéke azt állítja, hogy Josh Frydenberg-nek akár magyar állampolgársága is lehet édesanyja révén, hiszen Erica magyar, Budapesten született. Ezért le akarják mondatni Frydenberget, aki viszont dokumentumokkal bizonyította, hogy 1950-ben nyolcéves édesanyja hontalan státuszú volt, amikor Ausztrália földjére lépett. A családnak soha nem jutott eszébe, hogy magyar állampolgárságért folyamodjon.

A sajtóértekezleten Turnbull miniszterelnök indulatosan kifakadt: Bárcsak az ellenzék jobban ismerné, hogy mi történt a zsidókkal Budapesten a Holokauszt során. Ha ez így lenne, akkor nem állnának elő ilyen képtelen vádaskodásokkal.

 

Címkék:Ausztrália, Josh Frydenberg, Malcolm Turnbull

[popup][/popup]