Amerikai antiszemitizmus-ügyi biztos: „Olyan a helyzet, mint az 1930-as évek elején”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Deborah Lipstadt, az antiszemitizmus elleni küzdelem amerikai különmegbízottja irodájából adott interjút.

Deborah Lipstadt

A zsidógyűlölet október 7. óta tapasztalható fellángolásáról szólva Lipstadt igyekezett pontosítani: a diaszpóra-zsidók helyzete nem olyan, mint 1938-ban, hanem inkább “az 1930-as évek elejére, talán az 1920-as évek végére emlékeztet”.

Deborah Lipstadt, pénteken az antiszemitizmust “a demokráciát fenyegető veszélynek” nevezte, utalva arra, hogy az Egyesült Államokban és másutt is meredeken megnőtt a antiszemita incidensek száma a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása és az azt követő gázai háború óta.

“Bárki, aki beveszi az összeesküvés-mítoszt – amely az antiszemitizmus sarokköve -, hogy a zsidók irányítják a médiát, a bankokat, a kormányzati választásokat, bárki, aki ezt elhiszi, az feladta a demokráciát” – mondta az irodája által szervezett virtuális eseményen.

“Ennek az előítéletnek a tárgyai [a zsidó emberek]… okkal gondolkodhatnak el azon, vajon a hatóságok védik-e [őket]” – folytatta, rámutatva az ország egyetemi kampuszain végigsöprő Izrael-ellenes tüntetésekre, amelyek miatt a zsidó diákok néha úgy érzik, magukra maradtak a zaklatókkal szemben.

Gyűlölködő feliratok a Harvard Egyetemen a Hamász által fogva tartott túszok plakátjain, 2024. január 22. (Forrás: X)

Az október 7. óta megugró antiszemitizmus ellenére elutasította a diaszpóra-zsidóság jelenlegi helyzete és az európai zsidók 1938-as helyzete közötti összehasonlítást.

“Történészként gyakran kérdezik tőlem, hogy ez most 1938? Azt mondom, hogy nem, ez egy kicsit szélsőséges álláspont. Szerintem inkább az 1930-as évek elejére, talán az 1920-as évek végére hasonlít” – folytatta, utalva a társadalom akkoriban zajló destabilizálódására.

Az antiszemitizmus terjedése azonban sokkal gyorsabb és ezért veszélyesebb – a közösségi média miatt.

A másik különbség azonban az, hogy ma már vannak olyan kormányok – többek között az Egyesült Államokban is – , amelyek magas rangú tisztviselőket neveztek ki az antiszemitizmus elleni küzdelem koordinálására – mondta.

Lipstadt, aki neves holokausztkutató, elmondta, “megdöbbentette” az a gyorsaság, amellyel oly sokan elkezdték tagadni a Hamász terroristái által október 7-én elkövetett atrocitásokat.

“Megdöbbentett az a sebesség, amellyel az emberek már október 8-án bírálni kezdték Izrael válaszlépéseit – még mielőtt bármilyen válaszlépés történt volna.

A nemi erőszakot és a szexuális csonkítást egyesek “ünnepelték”, mások viszont megkérdőjelezték.

“A hallgatás… volt a legmegdöbbentőbb – pontosan azok a csoportok hallgattak, akiktől azt várnánk, hogy felháborodjanak – női csoportok, progresszív csoportok, a szexuális erőszak ellen küzdő csoportok, emberi jogi csoportok” – mondta, kiemelve, hogy ugyanezek a csoportok gyorsan felemelték szavukat, amikor az elkövetők a Boko Haram vagy az ISIS pribékei voltak.

“Mi a különbség a kettő és október 7-e között? Csak egy különbség van, és ez az, hogy tudták: ezek az áldozatok mind zsidók voltak” – jelentette ki. Lipstadt megjegyezte: sokan vagy megkérdőjelezik a bűncselekményeket, tudván, hogy az áldozatok zsidók voltak, miközben mások azt sugallják, hogy az áldozatok valahogy megérdemelték a sorsukat.

“Néhány vezető tudós, aki ezt tanulmányozza, azt állítja, hogy az október 7-i szexuális erőszak az ellenállás aktusa volt. Sajnálom, a nemi erőszak soha nem ellenállás” – mondta Lipstadt.

“MeToo, kivéve a zsidót” – vágott közbe Lipstadt helyettese, Aaron Keyak, utalva a nőjogi szervezet hallgatására az október 7 utáni napokban.

Tüntetés New Yorkban, az ENSZ székház előtt a túszok érdekében

A rendezvényen Lipstadt azokat is bírálta, akik politikai haszonszerzés céljából fegyverként használják az antiszemitizmus vádját a választóvonal mindkét oldalán.

Megjegyezte, hogy a baloldalon sokaknak nem okoz gondot a jobboldali antiszemitizmus elítélése, és fordítva.

“Néha az a probléma, hogy néhányan nem látják, hogy ez közvetlenül mellettük van. Nem használhatod az antiszemitizmust politikai fegyverként, hogy pontokat szerezz az ellenfeleiddel szemben.

Azok, akik az antiszemitizmus vádját pártpolitikai vagy politikai haszonszerzés céljából fegyverként használják fel, aláássák az antiszemitizmus elleni általános küzdelmet, ami a zsidókat világszerte nagyobb veszélynek teszi ki” – tette hozzá Keyak.

ToI

Címkék:amerikai egyetemek, gyűlölködés, Izrael

[popup][/popup]