A zsidóbarát argentin elnök

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Javier Milei, Argentína újonnan megválasztott elnöke a Makkabeusok könyvéből idézett vasárnapi beiktatási beszédében. A jobboldali populista elnök nyíltan kimutatja a zsidóság iránti vonzalmát, ami ritka a profi politikusok között.

Javier Milei és Eli Cohen izraeli külügyminiszter

“Nem véletlen, hogy ez a beiktatás a hanuka ünnepén, a fény ünnepén történik, mert most is a szabadság igazi lényegét ünnepeljük” – mondta Milei a Buenos Aires-i parlament épületének lépcsőjén mondott beszédében. “A Makkabeusok háborúja a gyengék győzelmének szimbóluma az erősek felett, a keveseké a sokak felett, a fényé a sötétség felett, és összességében az igazságé az igazságtalanság felett”.

Beszédét az ország törvényhozóinak háttal mondta el, szakítva a hagyományokkal, a parlament előtt összegyűlt tömeg felé fordulva.

Az 53 éves magát “anarcho-kapitalistának” valló Milei, aki az öt jelölt közül a leginkább jobboldali volt, az elmúlt 11-2 évben szinte a semmiből emelkedett fel.

Beszéde végén, amikor arra figyelmeztette az argentinokat, hogy készüljenek fel a nehéz gazdasági reformokra, felidézte, hogy neki és a mostani alelnökének, Victoria Villaruelnek kezdetben azt mondták, hogy kétéves politikai pártjuknak nem sok befolyása lesz.

“Azt mondták, hogy nem tehetünk semmit, mert 257 képviselőből csak ketten voltunk” – mondta. “És arra is emlékszem, hogy a válaszom aznap egy idézet volt a Makkabeusok könyvéből, a 3:19-ből, ami így szól: Nem a sereg nagyságától függ a győzelem a csatában, hanem az erő az égből jön”.”

A beszéd illeszkedett Milei zsidósághoz fűződő szokatlan viszonyához. A nem zsidó közgazdász egy argentin rabbinál tanult, és azt mondta, hogy érdeklődik az áttérés iránt, bár hozzátette, hogy az elnöki szerepet nem tartja összeegyeztethetőnek a zsidó vallásgyakorlással. Megválasztása utáni első külföldi útja során meglátogatta a Chábád-Lubavics rabbi sírját New Yorkban, és megfogadta, hogy elnökként Izrael lesz az első külföldi úticélja – ahol megígérte, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át Argentína nagykövetségét.

Milei és Zelenszkij

A kampánygyűléseken Milei gyakran sétált fel a színpadra a sofár hangjára, és a választások előtti utolsó nyilvános szerepléseinek egyikén egy izraeli zászlót lengetett a nagy tömegben Rosarióban.

A beiktatási ünnepségen jelen volt Volodimir Zelenszkij, akit Milei forró öleléssel üdvözölt és egy hanukkiát adott neki ajándékba. (ToI)

[popup][/popup]