A palesztinok háromnegyede támogatja a Hamasz által elkövetett mészárlást

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy november 14-én közzétett közvélemény-kutatás szerint a palesztinok 75 százaléka támogatja a Hamász gyilkos akcióit, és mindössze 13 százalék ellenzi azokat.

Meglepő módon a felmérés szerint a Hamász és”katonai művelete” támogatottsága még magasabb Ciszjordániában – ahol Mahud Abbász Palesztin Hatósága székel – mint a Gázai övezetben.

Az Arab World for Research and Development (AWRAD) által végzett felmérés 668 válaszadóra terjedt ki Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Az eredmények szerint a palesztinok 59,3%-a “szélsőségesen” támogatta (extremely support) a Hamász október 7-i akcióit, míg 15,7% “valamelyest” (somewhat support) támogatta a mészárlást. A palesztinok kevesebb mint 13%-a ellenezte a Hamasz akcióit.

A kérdezettek 75 százaléka támogatja a “palesztin ellenállás katonai akcióját”

A felmérés másik, kevésbé meglepő eredménye, hogy a palesztinok 80%-a elutasítja mind az izraeliekkel közös “egy állam”, mind a “két állam” megoldást, és ehelyett a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti teljes területet követeli – röviden, Izrael állam egészét.

Az, hogy a palesztinok többsége Izraelt egy Irán által támogatott terrorállammal akarja helyettesíteni, azt is mutatja, hogy a Biden-kormányzat és a legtöbb európai kormány puszta önámítást folytat, amikor a “kétállami megoldás” szükségességéről beszél – kommentálja az eredményeket angolul ismertető Gatestone Institute. Hogyan beszélhet bármely racionális ember “kétállami megoldásról”, amikor a palesztinok többsége úgy gondolja, hogy semmi rossz nincs abban, ha zsidókat elégetnek, lefejeznek és megerőszakolnak? Ha a ciszjordániai palesztinok ilyen nagy száma támogatja az izraeliek meggyilkolását és a Hamászt, akkor nyugodtan feltételezhető, hogy egy önálló palesztin államot a Hamász vagy egy másik népirtó, antiszemita terrorcsoport irányítana.

A kérdezettek 72 százaléka szerint a palesztinok fognak győzni a konfliktusban

Nem ez az első felmérés, amely azt mutatja, hogy a palesztinok többsége hevesen ellenzi a “kétállami megoldást”, és támogatja az Izrael elleni fegyveres harcot. Azt sem most tudtuk meg, hogy a palesztinok többsége a Hamászt és más terrorista csoportokat részesíti előnyben a Palesztin Hatósággal szemben.

Egy hónappal a Hamász-mészárlás előtt a Palesztin Politikai és Felméréskutató Központ közzétett egy másik felmérést, amely szerint a palesztin lakosság 67%-a ellenzi a “kétállami megoldás” ötletét, szemben a 32%-os támogatókkal. A felmérésből kiderült, hogy a palesztinok 53%-a támogatja az Izrael elleni fegyveres harcot. Húsz százalékuk azt mondta, hogy támogatja az Izraellel való tárgyalásokat, míg további 24 százalékuk a “népi, erőszakmentes ellenállás” mellett foglalt állást. A felmérés emellett azt is kimutatta, hogy ha új elnökválasztást tartanának, akkor a Hamász vezetője, Iszmail Haníje a szavazatok 58%-át kapná, szemben Mahmud Abbász 37%-kával.

Gatestone Institute

Címkék:Hamasz mészárlás, Palesztin közvélmény

[popup][/popup]