A karizmatikus közösségépítés veszélyei

Írta: Szombat szerkesztősége - Rovat: Belpolitika, Politika

Elérte a fősodrú újságírás ingerküszöbét az EMIH-közeli beruházások látványos növekedése. Az Átlátszó internetes oknyomozó portál nagy riportban számol be a vallási közösséghez közelálló Brit Média Kft ügyeiről, kifizetetlen munkatársakról a megvásárolt médiumoknál. A 24.hu pedig a cég ügyvezetőjének, Megyeri András Jonatánnak – egy korábbi bírósági döntés következtében való – kényszerű visszavonulásával foglalkozik.

a-felujitott-obudai-zsinagoga-avato-unnepsege

A felújított óbudai zsinagóga avató ünnepsége

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Chabad mozgalom magyarországi „leányvállalata”, illetve a hozzá kapcsolódó Brit Média az elmúlt egy év során hatalmas beruházásokba kezdtek. A közösségépítés, az óbudai zsinagóga és a mádi rabbiház felújítása mellett,

  1. a korábbi nagyberuházás, az Olajág nyugdíjas-otthon átvétele és működtetése után
  2. megvették a 168Óra hetilapot, megkezdték a Klubrádió felvásárlását,
  3. tovább próbálkoztak a médiapiacon (sikertelenül, mert sem az Origót, sem a Népszavát nem sikerült megszerezniük),
  4. Zsilip néven egy leendő zsidó közösségi központ céljaira vásároltak ingatlant az Újlipótvárosban,
  5. megvették a Zsigmond Király Egyetemet (mely fizetős felsőoktatási intézményként akár rentábilisan is működtethető),
  6. elindították a Maimonidesz két tannyelvű gimnáziumot, mely a közeljövőben tervezi megkezdeni az oktatást.
arany-alkony-nyugdijas-otthon

Az Olajág otthonok egyik épülete

A Chabad mozgalomra jellemző karizmatikus hit jegyében, nagy elszántsággal kezdenek bele vállalkozásaikba, abban bízva, hogy a lendület másokat is megérint, és korábbi támogatóik, befektetőik mellé társbefektetőket, szponzorokat, mecénásokat, adakozó híveket találnak, vagy hasznot hoznak a vállalkozások, netán újabb politikai tőkét, mely közvetlenül állami forrásból, vagy kapcsolati tőkeként a piacgazdaság felől további támogatásokhoz vezethet.

A két, anyagi nehézségekkel küzdő médiumban való szerepvállalásukkal viszont sokak gyanakvását felébresztették: a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló EMIH talán e médiumok diszkrét átprogramozását irányozta elő? Ennek azonban, legalábbis eddig, nincs jele. Úgy tűnik, az EMIH médiatörekvéseivel nem a kormánynak akar szolgálatot tenni, mert ezzel – bár talán rövid távú politikai haszonnal járna – a nagyrészt liberális/baloldali zsidók ellenszenvét váltanák ki. Márpedig ők pont ezt a célcsoportot szeretnék hatékonyabban elérni, körükben presztízst nyerni a rádió és a hetilap fennmaradásával is.

Viszont elgondolkodtató az átlátszó.hu riportjából kibontakozó kép az említett médium akadozó és zavaros finanszírozásáról.  Talán túlvállalta magát az EMIH-közeli konglomerátum?

zsigmond-kiraly-egyetem

A Zsigmond Király Egyetem

Az elszántság, a hit nélkülözhetetlen minden kezdeményezéshez, de az alkalmazottak, beszállítók, alkalmi munkatársak pontos kifizetése is épp ilyen fontos, nemkülönben a hitelesség megőrzése. A karizmatikus hitre jellemző kezdeményezőkészség és jövőbe vetett bizalom mellett egy másik szempontból, a fenntarthatóság szempontjából is folyamatosan vizsgálni kell a befektetéseket és kezdeményezéseket – a megtérülés és a finanszírozhatóság, valamint a támogatószerzés esélyének reális mérlegelésével, még akkor is, ha valaki karizmatikus hitével és karizmatikus fellépésével mind teológiai, mind közösségépítési és politikai szempontból bizakodhat, hogy kezdeményezései sikeresek lesznek.

palatinus-hazak

A Palatinus házak: a középső, lapos épületrészben lesz a Zsilip

Mert a hitre alapozott karizmatikus gondolkodás – az üzleti és a non profit szférában is – könnyen félrecsúszhat, különösen, ha egy olyan, erősen centralizált szervezetről van szól, mint az EMIH, ami végső fokon minden, fent említett beruházás mögött áll. A Jóteremtőbe vagy önmagukba vetett túlzott hit eltávolíthat a kemény tényektől, megingathatja a vállalkozásrendszer egészét, vagy a belé vetett bizalmat. Egységes szellemű közösségben ez igaz lehet még akkor is, ha forma szerint egymástól független cégek, alapítványok és személyek állnak a nagy bevásárlások – és az esetleges kudarcok – különböző tételei mögött.

Reméljük, tévedünk, csak átmeneti nehézségekről van szó, és aggodalmaink alaptalanok.

Címkék:168Óra, EMIH, karizmatikus közösség, Klubrádió

[popup][/popup]