A Fidesz győzött, de a Tisza Párt jelentős ellenzéki erővé vált

Írta: Szombat - Rovat: Politika

21 mandátumot osztottak szét a 2024-es európai parlamenti választásokon Magyarországon, a választást pedig a kormányzó Fidesz-KDNP pártszövetség nyerte 44.61%-kal, ez 11 mandátumot jelent nekik. Magyar Péter pár hónapja berobbant pártja, a Tisza Párt a szavazatok 29.69%-ával 7 helyet szerzett az EP-ben. A DK 2 helyét tartotta meg a testületben 8.1%-kal, valamint a Mi Hazánk egy képviselője is kiutazhat Brüsszelbe a voksok 6.76%-ának megszerzése következtében – foglalta össze a Telex.hu az eredményeket.

Orbán Viktor és Magyar Péter

Szeretnék köszönetet mondani az összes választópolgárnak, aki részt vett az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon – fogalmazott késő este Orbán Viktor. A miniszterelnök az 57 százalékos részvételi arányt úgy értékelte: a demokrácia jól van.

– Vasárnap két választást tartottak, és mind a kettőt megnyertük. Háborús helyzetben és nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket.

Van Budapesttel együtt húsz vármegyei közgyűlés Magyarországon. Mindegyiket megnyertük – fogalmazott. Jelezte, hogy a kormánypártok elvesztettek három, de nyertek négy megyei jogú várost. A főpolgármester-választás kapcsán közölte, hogy Szentkirályi Alexandrának igaza volt. Ezzel arra utalt, hogy a kormánypártok főpolgármester-jelöltje pénteken visszalépett, és arra kérte támogatóit, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra, hogy le lehessen győzni Karácsony Gergelyt.

Az európai parlamenti választást úgy látja, hogy a magyarok megüzenték: békét akarnak. Leszögezte: megerősítést kapott a békepárti kormányzati politika. Kiemelte, hogy ezzel a felhatalmazással a kormány kettőzött erővel küzd, hogy távol tartsa hazánkat a háborútól. – Migráció, stop; gender, stop; háború, stop; Soros, stop; Brüsszel, stop – foglalta össze a választás tanulságait.

– Fontos, hogy soha ne veszítsük el a hitünket abban a tekintetben, hogy a világban van valami erkölcsi természetű egyensúly. Ezért jegyezzük meg, hogy a Jóistennek van humorérzéke, mert a párizsi olimpia évében írta ki a magyar történelemből a Momentumot – jelezte Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az európai parlamenti választásoknak még egy fontos tanulsága van: a magyar emberek világosan megmondták, hogy akik Brüsszelben a hazájuk ellen dolgoznak, azokat meg fogják büntetni – foglalta össze a miniszterelnök szavait a Magyar Nemzet.

*

A Tisza Párt be fogja bizonyítani a magyar embereknek, hogy a politika lehet szép, igazságos és őszinte – értékelte az önkormányzati és az európai parlamenti (EP-) választások eredményét Magyar Péter a Tisza Párt eredményváró rendezvényén hétfő hajnalban Budapesten.

“Ma egy korszak lezárult, a jövő elkezdődött”. A legnagyobb eredmény az, hogy ez a vég kezdete “a Fiatal Demokraták Szövetségének, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének” – fogalmazott a Tisza Párt EP-listavezetője.

Hiába “a sok, propagandára elégetett milliárd, hiába a háborús pszichózis, a gyűlöletpropaganda”, a magyar emberek átláttak a szitán. A Fidesz soha ilyen gyenge eredményt nem ért el az EP-választásokon – jelentette ki, hozzátéve: nincs visszaút, ez a lejtő, amin korábban Gyurcsány Ferenc is elindult, ezen fel lehet gyorsulni.

Magyar Péter szerint ebben a helyzetben eldöntheti a Fidesz, amely “elvesztette az emberek bizalmát”, hogy a következő hónapokban előrehozott választásokat rendezzenek-e Magyarországon. Annál is inkább – folytatta -, mert “a költségvetés helyzete miatt megszorítások jönnek Magyarországon”, kérdés, hogy ez túlélhető-e.

Az is ambivalens helyzet, hogy megsemmisült pártoknak még van országgyűlési képviselete Magyarországon. Ezeknek a pártoknak semmilyen ajánlatuk nem volt és nem is lesz – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: a Fidesz kezében van a döntés, hogy kihasználják-e a hátralévő két évet arra, hogy “továbbra is kirabolják a hazájukat”.

Kérdésekre válaszolva közölte: nincs döntés arról, hogy beül-e a Fővárosi Közgyűlésbe vagy az Európai Parlamentbe. Emlékeztetett, korábban azt nyilatkozta, hogy nem ül be az Európai Parlamentbe, de erről sincs döntés, majd a párt eldönti.

Az Európai Parlamentben a Tisza Párt a néppárti frakcióba fog beülni. Ezzel kapcsolatban Manfred Weber frakcióvezetővel a múlt héten volt egy informális telefonbeszélgetése és abban maradtak, hogy az eredmények beérkezése után megküldik a hivatalos jelentkezésüket, és talán már a jövő héten csatlakozhatnak is a frakcióhoz – mondta Magyar Péter. (MTI)

[popup][/popup]