A Columbia Egyetem diáktestülete az Izrael-ellenes bojkott mellett szavazott

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ez volt az első szavazás arról, hogy az egyetem bojkottálja azokat a cégeket, amelyek „hasznot húznak abból, ahogyan Izrael bánik a palesztinokkal”.

A Columbia Egyetem (fotó: flickr)

A hírt a Columbia diákönkormányzata közölte emailen kedden reggel, Jom Kipur másnapján. A The Jewish Week szerint 1.081-en (a voksoláson résztvevők 61%-a) szavaztak a bojkott javaslat  mellett, 485-en (27%) ellene; 205-en (11%) pedig tartózkodtak. Ugyanakkor a diákok 60%-a, 4511 fő nem vett részt a szavazáson.

A referendum nem érinti az egyetem tőkebefektetéseit. Lee Bollinger, a Columbia Egyetem elnöke kedden nyilatkozatot adott ki, amiben hangsúlyozta, hogy az egyetem „nem változtat beruházási politikáján egy összetett politikai kérdésről alkotott sajátos felfogás alapján, különösen akkor, ha az egyetemi közösségen belül nincs konszenzus.”

Bollinger, az év során korábban kiadott nyilatkozatában a BDS mozgalmat az antiszemitizmus újabb hullámával hozta kapcsolatba. Világossá tette, hogy „a befektetési alapok kezelése nem képezheti referendum tárgyát”, abban az egyetem tanácsadó bizottsága az illetékes.

Mindazonáltal az Izrael érdekképviseleti csoport egyik diák tagja a tényt, hogy a Columbia Egyetem diáktanácsa a bojkott mellett foglalt állást, az Izrael-pártiak „szimbolikus vereségeként” értékelte.

„A történtek után az elnök nyilatkozatban szögezte le, hogy az egyetemnek nincs szándékában tőkekivonást eszközölni” – mondta Romy Ronen, a zsidó teológiai szeminárium és az egyetem hallgatója, aki Students Support Israel alelnöke a campuson. „A szavazással viszont sikerült elérni azt, hogy az Izraelt támogató diákság az áldozat szerepében nem érzi magát biztonságban. A zsidó állam bojkottjára irányuló lépés – amelyet sokan közülünk otthonunknak tekintünk – mély csalódottságot keltett körükben” tette hozzá Ronen.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:BDS mozgalom, Columbia Egyetem

[popup][/popup]