Nézd meg jobban!

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Egy kísérlet során brit múzeumok hamisítványokat akasztottak a remekművei mellé.

lead_sky-arts-fake-07a-giles-coren-at-guildhall-art-gallery-c2a9-pa-doug-peters

Fotók: Sky Arts

Az átlagos múzeumlátogató kevesebb, mint harminc másodpercet tölt el egy műalkotás előtt. A kutatók még azt is kimutatták, hogy ennek az időnek a nagy részét a mellékelt szöveg átfutásával tölti, ahelyett, hogy a művet nézné.

A Keresd a hamisítványt! című új angol TV műsor ezt a figyelemhiányt szeretné csökkenteni azáltal, hogy hét hamis festményt helyezett el a képtárakban az egész Egyesült Királyságban. A hamisítványokat megtaláló éles szemű látogatók jutalmat kapnak.

Nem kell művészettörténésznek lenni ahhoz, hogy kipróbáld” – állítja az országos verseny beharangozójában Phil Edgar-Jones, a műsort gyártó Sky Arts igazgatója. „Csak kíváncsiságra és a részletekre érzékeny, jó szemre van szükség” – állítja egy sajtónyilatkozatban. A műsor célja, hogy szórakoztatóvá tegye a több száz éves angol festményekről szóló televíziós műsorok száraz, tudományos hangvételét. Edgar-Jones hozzáteszi, hogy reményeik szerint a műsor hatására a látogatók „közelebbről és alaposabban fogják megnézni a híres brit művészek munkáit.”

A július 2-án indult, egy hónapig tartó kísérletben hat múzeum vett részt.

snpg-people-brown-consent-ok2-ld

Rá akarjuk venni a látogatóinkat, hogy közelebb jöjjenek, figyelmesebben vizsgálják a legapróbb részleteket néhány kiemelkedő festményünkön, hogy megfigyeljék az ecsetkezelést, a textúrát és a színeket,” indokolta részvételüket Beth McIntyre, a walesi National Museum főkurátora. A cardiffi 104 éves múzeum ad helyet Európa egyik legjobb impresszionista festménygyűjteményének, köztük a híres brit festő, William Turner számos tájképének is.

Michael Gormley a National Galleries of Scotland munkatársa abban reménykedik, hogy a televíziós műsor hatalmas történeti portrégyűjteményük megtekintésére fogja bátorítani az új látogatókat. „Egyszerű, de okos módszer ez az emberek bevonására. Természetes, hogy alaposabban szemügyre veszik a festményeket, ha tudják, hogy az egyik nem az, aminek látszik”. „És reméljük, becsalogat olyanokat is, akik előtte még nem jártak a képtárunkban.

Lady Lever Art Gallery Port Sunlight Wirral. Work continues as the installation of paintings is in full swing ready for the grand re-opening scheduled for March 2016. Images by Gareth Jones

A Keresd a hamisítványt! ötlete hasonlít a londoni Dulwich Picture Gallery tavalyi Izgalmas kísérletéhez, amelynek során egy hamisítványt akasztottak ki a nagy mesterek tárlójában, hogy bebizonyítsák a kínai másolók professzionalizmusát, akik a világ legnagyobb festménygyárában dolgoznak Dafenben.

A Keresd a hamisítványt! nem más, mint a manapság erősödő „slow art” mozgalom egyik megnyilvánulása, amely arra bátorítja a látogatókat, hogy több időt töltsenek el egy műalkotás előtt, ahelyett hogy azt csak lefényképeznék, Instagramon megosztanák, és aztán gyorsan továbbállnának.

A hamisítványok a brit galériákban július másodikától, augusztus elsejéig voltak láthatók. Azok a múzeumlátogatók, akik a másolatokat felismerték, részt vehetnek az Anglia legjobb hamisítványvadászai számára rendezett versenyen. A tíz legjobb versenyző látható lesz a műsor döntőjében, a nyertes pedig hazaviheti egy brit mestermű hitelesített másolatát, amely akár 5000 fontot is érhet.

  Anne Quito (Quartz) cikke alapján Farkas Mariann.

Címkék:festmény, hamisítvány, képtár, műélvezet

[popup][/popup]