Zavargások a gázai határnál

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztinok ezrei gyűltek össze szerdán a Gázai övezet déli részén a határnál, Khán Junesz közelében, jelentette az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Az izraeli erők felkészültek az esetleges erőszakra, növelve a térségben bevetett katonák számát és stratégiaváltás is történt, miután a szombati tüntetésen zavargás tört ki, mely során egy izraeli határrendészt fejbe lőttek és súlyosan megsebesítettek.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet bevetette rendfenntartó erőit annak érdekében, hogy a tüntetők ne kerüljenek közel a kerítéshez.

Azonban nem végeztek jó munkát – jelentette az ujkelet.live –, mivel több tucatnak rendbontónak sikerült eljutni a határ közelébe, az izraeli hadsereg tömegoszlató eszközöket alkalmazva késztette meghátrálásra őket.

Az Izraeli Védelmi Erők figyelmeztető üzeneteket küldött a palesztinoknak, hogy ne közelítsék meg a kerítést, mert tüzet nyitnak rájuk.

A lázadók továbbá robbanóanyagokat dobáltak és autógumit égettek.

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium 14 sérültről – öten éles lőszer, ketten gumi lövedék és heten könnygáz belélegzése miatt – számolt be.

A szombati tüntetéseken súlyosan megsebesült a határrendészet Misztaaravim elit egységének tagja, Barel Hadaria Smueli törzsőrmester.

A 13-as csatorna szerint palesztin források kedden közölték, hogy az egyiptomi hírszerzéssel folytatott tárgyalások után a Hamász abbahagyta a terrorléggömbök indítását Izrael felé.

Á források hozzátették, hogy a Hamász úgy döntött, azon lesz, hogy csökkentse a feszültséget Izraellel és az izraeli hadsereggel.

A Walla riportere, Barak Ravid este egy diplomáciai forrást idézett, mondván, a Washingtonban tartózkodó Naftali Bennett miniszterelnök folyamatos tájékoztatást kap a déli határnál zajló biztonsági eseményekről. ,,Az a benyomásunk, hogy az amerikaiak megértik, hogy a Hamász az, aki provokatívan cselekszik és szítja a feszültséget a térségben”.

Teljes cikk

Címkék:Gáza, Hamasz, zavargások

[popup][/popup]