Összecsapások Jeruzsálemben – a biztonságiak a Jeruzsálem napi felvonulás törlését fontolgatják

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A biztonsági erőket fokozott készültségbe helyezték a jeruzsálemi összecsapások és a gázai rakétázás után.

Az izraeli biztonsági erőket magas készültségbe helyezték vasárnap, a fővárosban és az ország déli határán történt erőszakos összecsapások nyomán  – írja az ujkelet.live.

A ramadán legszentebb éjszakája után a rendőrség és a katonaság az erőszak kiújulására számít a Jeruzsálem-napi zsidó ünnepségek miatt. A biztonsági tisztviselők attól tartanak, hogy a fővárosban potenciálisan fokozódhat az erőszak, ami nagyobb konfliktushoz vezethet.

A Lajlat Al-Kadr ünnep előtt Kobi Sabtáj országos rendőrfőkapitány biztonsági értékelést tartott Jeruzsálemben a közelmúltbeli feszültségek miatt és elrendelte a parancsnokoknak, különösen a főváros területén, hogy ,,jelentősen” növeljék erőiket ,,egy másik várható eseménysorozat előtt”.

A Jeruzsálem-nap nemzeti ünnep, amely vasárnap este kezdődik, és Jeruzsálem egyesítésére emlékezik. A fő esemény az úgynevezett zászlós felvonulás, melyre hétfőn kerül sor és általában tízezreket vonz Jeruzsálem óvárosába, beleértve a zsidó nemzeti vallásosok nagy kontingensét. Várhatóan vasárnap este tömeges imákra és összejövetelek kerül sor.

A biztonsági tisztviselők azonban állítólag fontolóra vették a Jeruzsálem-napi események korlátozását, vagy akár teljes törlésüket.

A riportok szerint a rendőrség néhány óránként helyzetértékelést tart, hogy minden lehetőséget számba vegyen a vasárnap esti események előtt.

Pénteken 205 palesztin és 17 izraeli rendőr sebesült meg a Templom-hegyen zajló összecsapásokban. Szombat este mintegy 90 000 muzulmán hívő imádkozott a Templom-hegyen, és a rendőrséggel való összecsapások az óvárosban körülbelül 90 palesztin sérüléséhez vezettek.

Az éjszaka folyamán gázai terroristák rakétát lőttek ki Izrael déli részére. A lövedék nyílt területen landolt, sérülés vagy anyagi kár nem történt. A lakott területeken nem szólalt meg a sziréna. Az izraeli hadsereg válaszul csapást mért a Gázai övezet déli részén lévő Hamász-posztra.

A Biden-kormány péntek este beszélt Izraellel és a Palesztin Hatósággal, és az elmúlt napokban a feszültség drámai megugrása után hangsúlyozta a deeszkaláció szükségességét Jeruzsálemben és Júdea és Szamáriában, mondta Ned Price külügyi szóvivő.

,,Az Egyesült Államok rendkívül aggódik a Jeruzsálemben, beleértve a Mecsetek terén/ Templom-hegyen és a Seich Dzsarrachban zajló folyamatos konfrontációk miatt, amelyek állítólag rengeteg sérültet eredményeztek”.

 

Teljes cikk

Címkék:Jeruzsálem, összecsapások

[popup][/popup]