Összecsapások a Templom-hegyen, 3 izraeli rendőr és 152 palesztin megsérült

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Zavargások törtek ki péntek reggel a Templom-hegyen az Al-Aksza mecsetben magukat elbarikádozó és kövekkel dobáló palesztinok és a területre behatoló rendőri erők között, jelentette az ujkelet.live a Kan közszolgálati műsorszolgáltató nyomán.

A biztonsági erők kábítógránátokat és egyéb tömegoszlató eszközöket használtak a zavargók ellen. A Vörös Félhold szerint 152 sebesült szorult kórházi kezelésre.

Az összecsapásokban három rendőr könnyebben megsérült, közülük kettőt kórházba szállítottak.

A zavargók a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet zászlóját lengették az Al-Aksza mecset felett.

A rendőrség közölte, hogy a zavargások kezdete előtt több tucat fiatal – köztük némelyik arcát elfedve – felvonulást tartott a Templom-hegy környékén éjszaka a Hamász és a Palesztin Hatóság zászlóival. A randalírozók köveket és egyéb tárgyakat kezdtek gyűjteni azzal a szándékkal, hogy megzavarják a rendet.

Az ima után zavargások kezdődtek, mely során köveket és tárgyakat dobáltak, valamint petárdáztak.

A Doron Turgeman jeruzsálemi kerületi parancsnok hatáskörébe tartozó rendőri erők behatoltak a Templom-hegyre, miután kövekkel dobálták a Siratófal teret.

,,Nem érdekünk, hogy a Templom-hegy az erőszak melegágyává váljon, amely mind az ottani muzulmán hívőknek, mind a Siratófalnál lévő zsidóknak ártana” – mondta Ormer Barlev belbiztonsági miniszter a Templom-hegyi zavargásokról. ,,Többször elmondtuk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy lehetővé tegyük a szabad vallásgyakorlást a Templom-hegyen.”

A Hamász is reagált a zavargásokra, a szervezet szóvivője a következőt mondta: ,,Izrael felelni fog. Jeruzsálemi testvéreink nincsenek egyedül az al-Aksza komplexumban, felszólítjuk a palesztinokat, hogy álljanak ki jeruzsálemi testvéreink mellett, és támogassák az al-Aksza mecset hősies védelmét.”

Fadi al-Hadmi Jeruzsálem-ügyi palesztin miniszter elítélte a biztonsági erők belépését a Templom-hegyre és a ,,hívők elleni támadást”, ahogy ő fogalmazott.

A palesztin hírügynökségnél közzétett közleményében al-Hadmi azt írta, hogy ,,az izraeli kormány teljes felelősséget visel ezeknek a cselekményeknek a következményeiért”.

Az Izraeli Védelmi Erők csütörtök este közölte, le fogja zárni az összes átkelőt Júdea és Szamária területén és a Gázai övezettel közöseket Pészach első napjára.

A zárlat 2022. április 15-én, pénteken 16 órakor veszi kezdetét. Az átkelők megnyitására április 16-án éjfélkor, szombatról vasárnapra fordulóra, kerül sor.

Szombat este helyzet értékelést tartanak a biztonsági tisztviselők arról, hogy kiterjesszék-e zárlatot a teljes ünnep idejére.

A Pészach péntek este kezdődik és jövő péntek estig tart Izraelben.

A palesztinok számára a ki és belépés tilos lesz a fent említett időszakban, kivéve humanitárius, orvosi vagy kivételes eseteket, melyekhez a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vezetőjének jóváhagyása szükséges. nyilatkozta a hadsereg.

A lezárás ma viszonylag későn kezdődik, hogy a palesztinoknak lehetővé tegyék az imádkozást a Templom-hegyen a ramadán második péntekén.

A védelmi szervezetek azt igyekeznek közvetíteni, hogy ha csendesen telik az ünnep, akkor nem terjesztik ki a zárlatot. Az Izraeli Védelmi Erők úgy véli, hogy a terrortámadások számának csökkentésének helyes módja az, ha különbséget tesznek a terroristák és a terrortevékenységekben nem érintett lakosság között, hogy megakadályozzák, hogy több palesztin kapcsolódjon be a terrorizmus hullámába.

Izraelben március 22 és április 7 között négy halálos terrortámadásra került sor, melyek összesen 14 izraeli életet követeltek.

Teljes cikk

Címkék:Ramadán, Templom-hegy, zavargások

[popup][/popup]