Nem lesz a bíróságokat szuttyongató Kneszet-bizottság

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kneszet szerdán 54-43 arányban leszavazta a Legfelsőbb Bíróság bíráinak összeférhetetlenségét vizsgáló törvényjavaslatot.

Képünk illusztráció

A bizottság ötletét az ellenzék soraiban ülő jobboldali nemzeti-vallásos Jamina képviselője, Becalel Szmotrich kezdeményezte.

„Az elmúlt hetekben számos vizsgálati riport jelent meg, amelyek felfedték a Legfelsőbb Bíróság bírái közötti súlyos összeférhetetlenség elfogadhatatlan tényét” írta Szmotrich, hozzátéve, hogy a létrehozandó bizottság kivizsgálná, hogy ezek az összeférhetetlenségek kizárólag a Legfelsőbb Bíróságra vagy az alacsonyabb szintű bíróságokra is érvényesek.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártja a nap folyamán kijelentette, hogy támogatni fogja Szmotrich kezdeményezését.

„Vége azoknak a napoknak, amikor a Kneszet félt kritizálni a bíróságokat” – mondta Járiv Levin Kneszet-elnök (Likud), hozzátéve, hogy a javaslat „lebont egy újabb akadályt a hatékony parlamenti felügyelet felé vezető úton”.

A koalíció elnöke, Miki Zohar (Likud) a szavazást megelőzően Twitteren azt írta, hogy a bizottság melletti támogatásuk „kizárólag abból a vágyunkból fakad, hogy teljesítsük választóink elvárásait. Nem akarunk választásokra menni.”

A Likud bejelentése után, hogy támogatja a javaslatot, a Kék-Fehér tagjai hevesen kikeltek a döntés ellen, és a párt a lépést „a demokrácia elleni hadüzetnek” nyilvánította.

Beni Gantz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök (Kék-Fehér) azzal vádolta a Likudot, hogy a bírák vizsgálatával foglalkozna ahelyett, hogy az ország közel milliós számú munkanélkülijéről gondoskodna.

Teljes cikk

Címkék:Kneszet, Kneszet bizottság, Legfelsőbb Bíróság

[popup][/popup]