A terrorista megölt a kóser boltban négy túszt, majd mindhárom terroristával végeztek a rendőrök Párizsban

Írta: index.hu /nol.hu /Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Két túszejtés folyt párhuzamosan Párizsban és a környékén, az egyiknél a Charlie Hebdo szerkesztőségénél gyilkoló testvéreket vették körbe egy nyomda épületében Dammartin-en-Goële-ben péntek reggel óta, a másiknál pedig a csütörtökön megölt rendőrnő gyilkosa tartott fogva több embert egy kóserboltban a párizsi Porte de Vincennes-nél. A rendőrök mindhárom túszejtőt megölték, a kóser boltban négy túsz életét vesztette, a két helyszínen három kommandós sérült meg – adta hírül az Index.

A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni szerdai támadás miatt keresett testvérpár, Chérif és Said Kouachi a fővárostól 45 kilométerre északkeletre található Dammartin-en-Goele-ben ejtett túszul egy embert péntek reggel. Későbbi információk szerint nem túszul ejtették, hanem elbújt. Tűzharc során végeztek a rendőrök a túszejtőkkel.

Helikopterrel vadásznak a túszejtőkre

Helikopterrel vadásznak a túszejtőkre Christian Hartmann / Reuters

Az algériai származású testvérpár szerdán 12 emberrel végzett a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo szerkesztőségében, bosszúból a lap 2012-es és 2013-as Mohamed-karikatúráiért. A Le Figaro jelentése szerint a Kouachi fivérek pénteken egy nyomda telephelyére hatoltak be, ahol fél órán át vívtak tűzpárbajt a kivezényelt kommandósokkal.

Péntek kora délután újabb támadás történt: a csütörtöki rendőrgyilkossággal is gyanúsított Amedy Coulibaly egy párizsi kóserboltnál lövöldözött, majd túszul ejtette az üzletben tartózkodókat, akik közül a legfrissebb hírek szerint négy áldozattal napközben végzett. Több sebesültet láttak el a bolt környékén a rendőrségi akció nyomán.

A párizsi nagyzsinagógát biztonsági okokból, több zsidó intézménnyel együtt lezárták.

A Francia Köztársaság budapesti nagykövetségénél több száz megemlékező gyújtott gyertyát péntek este az áldozatok emlékére.

 

[popup][/popup]