Krekó Péter: „Magyarország nagyon kevesek számára az ígéret földje”

Írta: Lestyánszky Ádám , hu.budapestbeacon.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Krekó Péter szerint minden korábbinál erősebb a – részben az ismeretlentől való félelem, részben a politika által táplált – idegenellenesség. A Political Capital igazgatója úgy látja: nem nagyon lehet tovább szigorítani a magyar bevándorláspolitikát, Orbán „vulgáris idegenellenességéhez” pedig David Cameron sem lesz partner. Az elemző azt mondta: a magyar miniszterelnök kijelentéseihez hasonlót nemhogy közép-európai kormányfők, de még nyugat-európai szélsőjobboldali pártok potentátjai sem engednek meg maguknak.

Krekó-PéterMinden korábbinál erősebb az idegenellenesség Magyarországon, derült ki abból a Tárki-fölmérésből, melyet testvérlapunk, az Abcúg ismertetett múlt kedden. Az áprilisban végzett kutatás tizennégy éves rekordot utasított a háta mögé. A felnőtt lakosság negyvenhat százaléka gondolja úgy, hogy nem kellene az országba beengedni a menedékkérőket, és csak kilenc százalék szerint kellene minden menedékkérőt befogadni. Az eddigi rekordot 2001-ben mérték, akkor a megkérdezettek negyvenhárom százaléka jelölte meg a fentebbi állítást. A felmérésből az is kiderült, hogy pártreferenciák alapján az MSZP és a Jobbik szavazói, míg területi megoszlásban a dél-dunántúliak a legelutasítóbbak a menedékkérőkkel. Az elutasítottak listáját kilencvennégy százalékos rátával az arabok vezetik, akiket szorosan követnek a cigányok, de a kínaiak, az afrikaiak, és a románok sem maradnak el ettől nagymértékben. A sereghajtók a határon túli magyarok: őket a megkérdezettek hét százaléka utasítja el.

Magyarország a visegrádi négyekhez (V4) képest is rosszul áll: Szlovákiában a megkérdezettek harminckilenc, Csehországban harminckettő, Lengyelországban tizennyolc százaléka vallott idegenellenes nézeteket a Political Capital egy 2013-as fölmérése szerint. Magyarországra vonatkoztatva akkor a Political Capital negyvenöt százalékot mért.

Az idegengyűlölet és a bevándorlásellenes hangulat különösen erős a magyar társadalomban annak ellenére, hogy Magyarországon a bevándorlók nem okoznak igazán komoly problémát – olvasható a Political Capitalnak a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) részére készített angol nyelvű tanulmányában. (Az FES egyébként Németország legrégebbi – a Németországi Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közelálló – politikai alapítványa – a szerk.) A tanulmány alapvetően azt vizsgálja, hogy milyen társadalmi és politikai hatásai lehetnek annak az idegenellenes kampánynak, amelyet most a nemzeti konzultáció keretében folytat a kormány – mondta Krekó Péter (képünkön), a PC igazgatója, a tanulmány egyik szerzője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában pénteken.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]