Idén elmarad a “Nakba nap” Berlinben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Csütörtökön a berlini rendőrség főfelügyelője elutasította palesztin párti aktivistáknak a „Nakba napi” felvonulásra vonatkozó kérelmét. 

Nakba nap, Berlin, 2021

A rendőrség korábbi tapasztalatokra hivatkozva utasította el a nagygyűlés iránti kérelmet. Az elmúlt években a Nakba felvonulásokon antiszemita és uszító beszédek hangzottak el. A szervezők a bírósághoz fordultak fellebbezéssel – jelentette a Der Tagesspiegel pénteken.

Nakba arabul katasztrófát jelent – ez Izrael Állam 1948-as kikiáltása és függetlenségi háborúja hivatalos palesztin interpretációja. Ebben az időben több százezer palesztin hagyta el otthonát, vagy űzték onnan el őket.

A német szövetségi belügyminisztérium kedden kiadott jelentése arról szól, hogy 2021-ben 3027 antiszemita incidenst regisztráltak, ami 28%-os emelkedést jelent az előző évhez képest.

Más gyűlölet-bűncselekmények száma ugyanakkor csökkenő tendenciát mutatott: a moszlimok elleni 28%-kal 732-re, a keresztények elleni 22%-kal 101-re, az idegenek elleni 10%-kal 4735-re apadt – olvasható a politikai indítékú bűnözésről szóló 2021. évi jelentésben.

Címkék:Berlin, Nakba nap, Palesztina

[popup][/popup]