Hogyan harcol az izraeli hadsereg?

Írta: http://vigyazo.blog.hu/ - Rovat: Hírek - lapszemle

Átlátszó jelentés: Lejáratás európai pénzből

“Így harcoltunk Gázában” címmel egy izraeli civil szervezet jelentést tett közzé a tavaly nyári 50 napos gázai terrorellenes hadműveletben részt vett katonák vallomásai alapján. A “Hallgatás megtörése” (Breaking the Silence) szervezet az összeállítással azt kívánta bizonyítani, hogy az izraeli hadsereg (IDF) a hadviselés szabályait szándékosan figyelmen kívül hagyva harcolt a palesztin lakosság ellen, így morálisan egy szintre (vagy még mélyebbre) süllyedt ellenfelénél. A jelentésből idehaza az Átlátszó blog külpolitikai oldala közölt részleteket, de néhány fontos tényt elfelejtett megemlíteni. Pótoljuk.Önmagában az a tény, hogy a 240 oldalas jelentés alig 10 hónappal a katonai akció után megjelent és vitatéma lett Izraelben, az ország demokráciájának az erősségét bizonyítja. (Emlékszünk, Magyarországon mennyi időbe és küzdelemebe került a 2006-os rendőri visszaélések feltárása.)

Amint az is a demokrácia része, hogy a hadsereg rendszeresen felelősségre vonja azokat a katonákat, akik rasszista viselkedést tanúsítottak vagy önkényesen és indokolatlanul használják fegyverüket. Voltak ilyenek, de a Breaking the Silence azt kívánja bizonyítani, hogy a visszaélések sokkal szélesebb körűek voltak, mint azt a közvélemény gondolná.

ÍGY HARCOLTUNK GÁZÁBAN

– áll jelentésük fejlécén.

A vallomásokból megdőlni látszik a “világ legetikusubb hadseregének” képe. De mennyire hihetünk a leleplezőknek?

Tegyük most félre azt, hogy a katonai akció kiváltó oka az izraeli civil lakosság elleniterrorkampány (zsidó tinédzserek elrablása és meggyilkolása valamint a civil lakosság elleni válogatás nélküli rakéta támadások) voltak, tovább az alaphelyzet eleve nem a klasszikus hadviselésre épült. A Hamasz tudatosan használta a civil lakosságot élő pajzsként annak érdekében, hogy megakadályozza a célzott izraeli csapásokat vagy kiprovokálja a civil áldozatokat annak érdekében, hogy ezzel a nemzetközi média előtt áldozatként tüntesse fel önmagát.

A Közel-Kelet legerősebb hadserege számára a gázai övezet lerohanása 24 órába sem telt volna, gyakorlatilag kockázat mentesen. Ám az IDF éppen azért vállalta az 50 napig tartó harcot, mert kizárta a tömeges civil áldozatokkal járó módszerek használatát.

Bill Clinton volt amerikai így jellemezte a Hamasz szándékait:

STRATÉGIÁJUK ARRA ÉPÜL, HOGY IZRAELT RÁKÉNYSZERÍTIK ARRA, HOGY CIVILEKET ÖLJÖN MEG, HOGY ÍGY AZ EGÉSZ VILÁG MEGBÉLYEGEZZE ŐKET.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]