Steiner Kristóf: Hipszterváros a Közel-Keleten

Írta: Steiner Kristóf / Dívány.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Tel Aviv megér egy misét (vagy Tóraolvasást)

Izraelt általában politikai konfliktusok helyszíneként dobják fel az internetes keresők, ha pedig kulturális téma kapcsán merül fel, a figyelem általában a fővárosra, Jeruzsálemre összpontosul. Pedig az ország második legnagyobb, és mindenképpen legszabad(os)abb városa, Tel Aviv igazán megér egy misét (vagy Tóra olvasást), de leginkább egy hedonista hétvégét. Íme, egy evés-ivás, vásárlás- és lazításkalauz a Fehér Városhoz .

Tel Aviv egyfajta multikulturális sziget, ahol általában azok kötnek ki, akik sem kérnek semmiféle vallási fanatizmusból vagy vadnacionalizmusból. Zsidók, arabok, keresztények, de leginkább lázas útkeresők és hivatásos önmegvalósítók élnek egymás mellett békében, egymás világából inspirációt merítve. Ez az a hely, ahol több száz sátorral költöztek ki az aktivisták hetekre a város egyik legforgalmasabb útjára, hogy tüntessenek az adórendszer ellen, és ahol hétről-hétre szerveződnek óriás felvonulások: hol a háború ellen, hol épp az állatok jogaiért. De legfőképpen: Tel Aviv az a hely, ahol bárki önmaga lehet, mindenféle kompromisszum nélkül: sem fürdőgatyeszben, sem csadorban sétálgatva nem lóghatunk ki a sorból.

Művészpiac a textilnegyedben – a Nachalat Binyamin utca

Tel aviv1
A Nachalat Binyamin a város legautentikusabb utcája: se nem gettó, se nem villanegyed – ez maga az igazi Tel Aviv. Bár ránézésre akár egy elegáns sétálóutca is lehetne, luxusbutikok helyett textilüzletek szegélyezik, ameddig csak a szem ellát. A világ minden pontjáról érkeznek divattervezők és lakberendezők, hogy a lenyűgöző kínálatból válogassanak, de a boltocskákban akár saját tervezésű kreációkat is varrathatunk a helyi szabókkal. Az utca keddenként és péntekenként nyüzsgő művészpiaccá változik, ahol az egyetlen szabály, hogy az árusok csak saját készítésű portékákat kínálhatnak. Van itt kézzel festett selyemkendő, fűszerekből és gyümölcs-eszenciákból gyúrt szappan, üvegből fújt szélhárfa, drótból hajtogatott portré, és persze számtalan ékszer a legkülönlegesebb és különfélébb anyagokból, az újságpapírtól az acélhálón át egészen a műanyagig.

A legjobb az itt vásárolt kiegészítőkben, hogy a világ más pontján szinte biztosan nem jönnek szembe velünk az utcán: a Nachalat Binyaminon árusító művészek közül sokaknak nemhogy webshopja vagy honlapja, de még névjegykártyája sincs. Ugyanakkor világraszóló sikersztorik helyszíne is a piac: Michal Negrin ékszertervező – akinek ma már több száz üzlete van világszerte, köztük Magyarországon is – itt kezdte a pályafutását, egy másfél négyzetméteres kis pulttal.

A legizgalmasabb üzlet: A nemrégiben elhunyt, magyar származású Lea Gottlieb legendás cége, aGottex fürdőruhaüzlete.

A legjobb kaja: Az Agadir Burger a város egyik legjobb hamburgerbárja, ahol ráadásul sült gombából és lencséből készült vegán burgert is kínálnak.

Hipszterek, punkok, melegek – a Shenkin utca forgataga

Tel Aviv3
A Shenkin utca a város két fontos pontját köti össze: a slum-szerű Karmel piacot, ahol zöldségektől streetfoodon át olcsó szuvenírekig minden van, és a “posh” Rotschild sugárutat, amelyet Tel Aviv Andrássy útjának is nevezhetnénk. A két világot összekötő bevásárlóutcát a nyolcvanas-kilencvenes években underground színházak és bohém kávézók szegélyezték, mára viszont a város bohém bevásárlónegyedévé nőtte ki magát. Izraeli tervezők és nemzetközi márkák üzletei sorakoznak egymás mellett, ám az utca eredeti attitűdje máig megmaradt: amíg a kicsik a játszótéren rohangálnak, sodort cigit szippantó, tetovált szülők napoznak a padokon.

Itt rendezték meg a város első melegfesztiválját is, kereken húsz évvel ezelőtt: a Shenkin kertben egy hatalmas szekrényt építettek fel, amelyből szimbolikusan kiléptek a felvonulók. Mára maga a városvezetés szervezi és finanszírozza a melegfelvonulást, amely Tel Aviv egyik legfőbb, turizmusból származó bevételévé vált az évek során.

A legjobb üzlet: A Sabon az izraeli “Lush” – természetes kozmetikumokat kínálnak, amelyek úgy illatoznak, mint egy gyümölcsös kert, és olyan étvágygerjesztőek, mint egy párizsi cukrászda süteményei.

A legjobb kaja: Az Orna ve Ella a város legendás étterme, ahová érdemes előre asztalt foglaltatni. Egyszerű és szerethető, minden felesleges flanc és hajlongás nélkül, az étel pedig egyenesen tökéletes.

Pláza-láz a turistalepte belvárosban

Tel
Allenby, Ben Yehuda, Dizengoff, King George: ezek a város legforgalmasabb és leghosszabb utcái, amelyeket leginkább a nagykörúthoz és a Rákóczi úthoz tudnék hasonlítani. Az egykor tekintélyes utak közül mára csak Dizengoff és a King George tartották meg valamelyest egykori pozíciójukat, a többit ellepték a turisták, a házakat pedig felvásárolták orosz, francia és amerikai befektetők. Míg az Allenby-n giccses esküvői ruhákat, kínai cipőket, áruknak, a Dizengoffon drága és elegáns butikok sorakoznak. Itt pöffeszkedik a bauhaus stílusban épült Dizengoff Center is, amely Izrael első bevásárlóközontja volt, és a legjobb benne, hogy kutyával is be lehet menni. A Dizengoff téren pedig – amelyet a világhírű képzőművész, Yaakov Agam tűzijátékot szóró szökőkútja díszít – kedden és pénteken vintage piac várja a látogatókat antik ékszerekkel, ősrégi szakácskönyvekkel, régi szemüvegkeretekkel, meg sok-sok magyarul édesen gagyogó askenázi zsidó árussal.

A legjobb üzlet: A Dizengoff utca 99 alatti Bauhaus Center olyan, mint egy aprócska múzeum – könyvek, képeslapok és poszterek mesélik el a város történetét, és hogy miért is nevezik Fehér Városnak is Tel Avivot . Mindezek mellett helyi formatervezők különleges kreációit kínálják, főként az Art Deco és Bauhaus stílusra fókuszálva.

A legjobb kaja: A Vegan Shawarma a King George 88 szám alatt a város kedvenc húsmentes gyorsétterme. A vegetáriánus gyroson át a “rántotthúsos” szendvicsig minden egészségtelen fastfood egészséges verziója fellelhető. Közvetlen mellette van egy fantasztikus humuszos, ahol folyton Bob Marley szól, és aki éhes maradt, annak ingyen újratöltik a tányérját.

1001 éjszaka Jaffában

Yafo_Port
A tengerpart mellett, dél felé sétálva egy egészen más világba léphetünk át: a fehér bauhaus épületeket és felhőkarcolókat lassan szedett-vedett házacskák váltják fel, majd girbegurba utcákon keresztül megérkezünk a jaffai bolhapiacra. A régi romos, vagy épp gyönyörűen felújított bútorok között ritka bakelitlemezekre és a legkülönfélébb csetreszekre bukkanhatunk, majd megpihenhetünk valamelyik romkocsma lomtalanított bútorokból összetákolt kis teraszán. Az óvárosból szűk sikátorokon és millió lépcsőn keresztül vezet az út a tengerpartra, ahol kortárs művészek kiállításai várnak az egykori hajóhangárokban. Innen indulnak útjukra a nyílt vízi sétahajó túrák is, amelynek legfontosabb kellékei (a hajón kívül) egy legalább negyvenfaktoros naptej és egy doboz Daedalon.

A legjobb üzlet: A bolhapiacot határoló Yehuda Margoza utcában nyitotta meg kis dizájnműhelyét az Asufa Design csapata – a fiatal, kreatív kurátorokból álló team a legifjabb izraeli formatervezők lakberendezési tárgyait szedte össze.

A legjobb kaja: Az Italkya egy kis kockás abroszos olasz étterem a bolhapiac kellős közepén. A pizzájuk ropogós és vékony, a ház bora pedig majdnem olyan finom, mint amilyen olcsó.

A teljes cikk itt olvasható.

 

WhiteCityBoy blogomon hetente írok friss bejegyzést, és sok saját fotóval mesélek a város kulturális életéről, legfőképpen Tel Aviv-i divattervezők munkájára fókuszálva.
[popup][/popup]