Ezt tanítják mostantól a Horthy-korról az iskolában

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A tavalyi balhék után kijöttek az új kísérleti törikönyvek, melyek éppen a legérzékenyebb és legvitatottabb korszakokkal foglalkoznak. Zsidó tanácsköztársaság, népi-urbánus vita, demokratikus ellenzék helyett nyilasok: megnéztük, mit tanítanak mostantól Trianonról, a Horthy-korszakról és a holokausztról.

Horthy_korIskoláskönyvet normális ember csak addig olvas, amíg feleltethető életkorban van, tavaly mégis felnőtt hobbi lett a tananyagban való hibakeresés. A Facebookon hetente jöttek szembe felháborítónak érzett idézetek, béna feladatok, célzatos politikai szövegek; a tankönyvpiac állami lenyúlása, több jó könyv értelmetlen bevonása miatti felháborodás olyan régi marhaságokat is előhozott, amiket még a múlt évezredben követtek el.

Legtöbb bírálatot a kísérleti 9.-es történelemkönyv kapta, erről hamarosan megjelenik a Történelemtanárok Egyletének oldalán egy részletes szakmai kritika is, ami ideológiamentesen, csak a hibákra fókuszálva szedi ízekre a könyv több fejezetét. Legnagyobb felháborodást idáig az őstörténeti fejezet váltotta ki, és főleg a kapcsolódó munkafüzet egyik feladata, ahol a gyerekeknek forráskritikai célzattal áltudományos mániákat kellett elemezniük, de nem volt elég egyértelműen jelezve, hogy az idézetek csak összeesküvés-elméleti ostobaságok. Az MTA is bírálta a tankönyveket a bennük lévő dilettáns nézetek miatt, és külön szakmai vitát szenteltek ennek a néhány oldalnak.

Jövőre már nem lesz bent ez a feladat, a magyar–sumer származásról szóló idézeteket a bírálatok miatt kivették a munkafüzetből. Ezt Borhegyi Péter, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerkesztője mondta nekünk, akit azért kerestünk meg, mert a tavalyi évfolyamok után most megjelentek az új, 7.-es és 11.-es kísérleti történelem tankönyvek is. Ezek az 1849-től 1945-ig tartó évtizedeket fedik, vagyis a legérzékenyebb, politikailag is megosztó időszakokkal foglalkoznak: Trianonnal, Horthy-korszakkal és holokauszttal, tele vitatott figurákkal.

Zsidó kommunisták, antiszemita pogromok

Hogy mit írnak róluk? A tankönyvek teljes szöveggel fent vannak az interneten, bárki lecsekkolhatja. Nézzünk egy különösen érzékeny témát a 11.-es törikönyvből:

„A magyar kommunista vezetők jelentős része olyan zsidó származású személy volt, aki elhagyta a saját közösségét és annak hagyományait, de nem tudott vagy nem akart beilleszkedni a dualizmus korának úri-polgári világába, annak nemzeti és keresztény hagyományaiba. Erős társadalomkritikát fogalmaztak meg, amit az is táplált, hogy a politikai elitbe nem volt sok esélyük bejutni. Így váltak ›közösségen kívülivé‹ és ›gyökértelenné‹, ezáltal érzéketlenné a nemzeti és vallásos hagyományokra.”

[popup][/popup]