Körkérdés a zsidó civil szervezetekhez – Frankel Zsinagóga Alapítvány

Írta: Szombat - Rovat: Belföld

Zsidó civilszervezetekhez fordultunk, hogy osszák meg a nyilvánossággal idei terveiket. A Frankel Zsinagóga Alapítványtól Dr. Verő Tamás rabbi válaszolt. 

frankel

Mire fókuszálnak, milyen programokat terveznek a 2016-os évben?

A Frankel Zsinagóga Alapítvány 2004-óta végzi tevékenységét, segíti a budai zsidó közösség vallási és kulturális életét, különösen színesítve a Frankel zsinagóga mindennapjait. Mint minden évben, idén is az ünnepek megtartásához – széder este, halvacsorák (Zájin Ádár, Szimhát Tora), hanuka, stb. – nyújtunk segítséget a rászorulóknak, az anyagi nehézségekkel küzdő családoknak. Próbálunk más civil csoportokkal, szervezetekkel közösen rendezvényeket tartani, folytatni az évek óta jól működő hagyományainkat; ezek a programok a zsidó közösségi élet színességét hivatottak szolgálni.

Az Alapítvány 1500 családnak teszi lehetővé, hogy a körzet havilapját kézbe vehesse, és olvashassa a Budai Sófár cikkeit, híradásait.

A 2016-os évben több nagyszabású rendezvényt szeretnénk megvalósítani, kezdve a gyermekek és a fiatalok oktatásától (tábor), a felnőttképzésen át (heti egy alkalom Dr. Balázs Gáborral). A Micve Klub kulturális programjait, a koncerteket, a vallási eseményeket szintén szervezzük és anyagilag is támogatjuk. Az idősebbek szabadidejének eltöltését is próbáljuk előadásokkal, vonzó programokkal színesíteni.  Tervezünk közösségi utazásokat.

A BBYO és a Talmud Tóra foglalkozásokat folyamatosan tartjuk és fejlesztjük.

A nem zsidó iskolákba rendszeres látogatásokat teszünk, népszerűsítjük a zsidó vallási oktatás lehetőségét az érdeklődők számára. Minden tanévben tartunk nyitott zsinagóga – nyitott kapu programokat általános és középiskolai osztályok részére.

Minden korosztálynak próbálunk megfelelő, érdekfeszítő, és színvonalas programot nyújtani, és több ismert és elismert rendezvényünk is népszerűségnek örvend.

Milyen problémákkal, kihívásokkal néznek szembe? 

Alapítványunk elsőként utasította vissza a Kormánytól elnyert pályázati pénzt, amit a Holokauszt emlékév kapcsán írtak ki. A Szabadság téri emlékmű felállításakor más szervezetekkel együtt tiltakozásul mi is jeleztük, hogy nem értünk egyet az állam elgondolásával, indoklásával, és nem kívántuk felhasználni a megítélt összeget.

Azóta egyetlen egy pályázatot sem sikerült megnyernünk, a tiltakozás/visszautasítás előtt benyújtott pályázataink rendre pozitív elbírálást kaptak. Több személyt is támogatunk havonta. Ezek a folyamatos és rendszeres kiadások nagy anyagi terhekkel járnak.

Azt gondoljuk, hogy köszönet illeti azokat a híveket, és a Frankel közösség tagságán kívüli támogatóinkat, akik havonta, kéthavonta rendszeresen pénzt utalnak számunkra, mert az ő forintjaikkal tudjuk végezni munkánkat mind a fiatal, mind az idősebb korosztály megelégedésére.

A támogatóinknak adott visszajelzések (pl. köszönőlevelek), és a tiszta átláthatóság meghozta gyümölcsét, híveink nem fordultak el tőlünk, sőt más környéken élő emberek is támogatják munkánkat, és ezzel elismerik törekvéseinket.

Mit üzennek a Szombat olvasóinak, mire hívnák fel a figyelmüket? 

A Szombat folyóirattal való jó viszonyt ápolni és fejleszteni kívánjuk.  A kedves olvasóktól várjuk és kérjük észrevételeiket, tanácsaikat.

Ne féljenek belépni hozzánk, meglátogatni bennünket akár a zsinagógánkban, akár programjainkon! Tegyék meg bátran a kezdő lépéseket, vagy ha már jártak nálunk, szeretettel visszavárjuk Önöket!

*

Adó

Címkék:Frankel zsinagóga, közösség, zsidó civil szervezetek

[popup][/popup]