A magyar fiatalok esete a Jobbikkal, és az aktuális pártpreferenciák

Írta: orulunkvincent.blog.hu / nol.hu / origo.hu / Szombat - Rovat: Belföld

Akarunk beszélni róla? A Foundation for European Progressive Studies nevű szervezet közvélemény-kutatást tett közzé az Y-generáció (15-34 éves fiatalok) és a politika viszonyáról. A Magyarországra vonatkozó legfontosabb adat az, hogy azon fiatalok közül, akik egyáltalán hajlandóak részt venni egy szavazáson, 53 (ötvenhárom) százalék szavazna a Jobbikra (17 százalék a FIDESZ-re, 11 százalék az LMP-re).

Y_gen_partpreferencia

Forrás: nol.hu

A magyar fiatalok szignifikánsan kevésbé tűnnek boldognak, mint a többi ország hasonló korú polgárai, és sehol máshol nem tapasztalható az, hogy egy radikális szélsőjobboldali pártra sokan szavaznának.

Érdemes az is megnézni, hogy messze-messze Vona Gábor lett a legnépszerűbb magyar politikus.

Mindeközben Nagy-Britanniában a Munkáspárt 31, a Liberálisok és a Konzervatívok 24-24 százaléknyi szavazatot kapnának, a zöldek 7 százalékot, a Jobbiknál nagyságrenddel mérsékeltebb UKIP pedig csak 4 százalékot (a brit felmérés a tavalyi választások előtt készült). Elképzelhetőnek tartom, hogy a magyar felmérést is valamikor 2015-ben készítették.

Tegyük fel egy pillanatra, hogy az az 53 százalék valójában csak 40. Az sem jelentene túl sok jót.

A teljes cikk itt olvasható.

*

Ha a teljes lakosság pillanatnyi pártpreferenciáit akarjuk megismerni, a legfrissebb adat a  Nézőpont Intézet Magyar Idők által megrendelt telefonos közvélemény-kutatása. A felmérés 2016. március 18-21. között készült 1000 fős mintán, mely a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség alapján reprezentatív. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A felmérés szerint, írja az Origo.hu, egy most vasárnapi választáson a legvalószínűbb listás eredményt nézve a Fidesz-KDNP 41, a baloldali pártok együttesen 27 (az MSZP 12, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2), a Jobbik 24, az LMP 5, míg az egyéb pártok összességében 3 százalékot szereznének. 2014 áprilisában a belföldi listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 44, a baloldali pártok együttesen 26, a Jobbik 21, az LMP 5, míg az egyéb pártok összességében 4 százalékos eredményt értek el. A mindössze 1-3 százalékpontnyi eltérések azt is előrevetítik, hogy a kormánypártok egy most vasárnap esedékes választáson újból kétharmad közeli eredményt szerezhetnének.

Forrás: Nézőpont Intézet

 

Címkék:Jobbik, választások, Vona Gábor, Y generáció

[popup][/popup]