A berlini asszonyok küzdelme a szovjet erőszaktevők ellen

Írta: mult-kor.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Azokban a napokban, amikor Európa a második világháború végén megszabadult a fasizmus és a nemzetiszocializmus igájától, a modern történelem legnagyobb tömeges nemi erőszakja zajlott. Berlin asszonyai valósággal rettegtek a betörő szovjetektől, akik elől nem volt menekvés. Sokan a csoportos erőszakot csak úgy tudták elkerülni, hogy egy magas rangú tiszt ágyába bújtak.

Treptower ParkA Berlin szélén található Treptower Parkban áll egy szoborcsoport, amelyen egy szovjet katona látható. Egyik kezében egy kardot, a másikban pedig egy német kislányt tart, akinek a homlokán egy törött horogkereszt látható. Ez a terület a végső nyughelye azon 5 ezer szovjet katonának, akik a német főváros ostroma során estek el. Sztálin haderejének berlini vesztesége a hivatalos adatok alapján 80 ezer halott és több mint 200 ezer sebesült volt.

Az emlékmű feliratán az áll, hogy a szovjet nép megmentette az európai civilizációt a fasizmustól. Ugyanakkor néhányan a szentélyszerű szoborcsoportot az Ismeretlen Erőszaktevő Sírjának nevezik, utalva arra, hogy a szovjet hadsereg katonái számtalan, a berlini utcákon harcoló vagy az ostrom során egyéb feladatot ellátó német asszonyt bántalmaztak szexuálisan.

Az oroszok közül sokan elutasítják és nyugati mítosznak nevezik a támadó Vörös Hadsereg katonáinak ilyesfajta bűneit. Meg kell említeni azonban, hogy nem csupán a szovjetek fejére olvashatók ilyen bűnök. Egy márciusi kutatás szerint az amerikaiak (és szövetségeseik) mintegy 190 ezer német nőt erőszakoltak meg 1945 folyamán.

Két darab, 1945 tavaszától őszig szóló napló segítségével jobban megérthetjük, mi is történt ezekben a pokoli hónapokban. Az egyik Vlagyimir Gelfand, Közép-Ukrajnából származó zsidó hadnagy írása, amelyet a fia, Vitalij talált meg a családi ház padlásán, miután Gelfand elhunyt. „Apám sok borzalmat látott, míg eljutott Berlinig. Számtalan falun ment keresztül, amelynek lakosságát szinte teljesen kiirtották a nácik, még a gyermekeket sem kímélték, a helybeli nőkön pedig szexuális erőszak nyomai látszottak” – mondta Vitalij. Ám hozzátette: a Vörös Hadsereg sem volt szent, a sajtó segítségével izzította a gyűlöletet: „Katona! A fasiszta fenevad barlangjában, német földön állsz. Ütött a bosszú órája!”

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]