A Benny Ganz vezette balközép Libermannal alakíthat egységkormányt Izraelben?

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Csütörtökön este az izraeli 12-es csatorna nyilvánosságra hozott közvélemény – kutatási eredményei szerint a jobboldali Feiglin szavazói vagy nem érdekeltek a Likudhoz való átállásban vagy statisztikailag nem befolyásolják a szavazás végeredményét, legalábbis amennyiben most lennének a választások.

Benny Ganz lenne Izrael új miniszterelnöke?

Az új felmérés összességében jelentős változást nem hozott. Benjamin Netanjahu változatlanul 56 mandátumot szerezne a kormányalakításhoz szükséges 61-hez képest – írja az ujkelet.live izraeli felmérést idézve.

A Likud 31, Benny Ganz vezette Kék-Fehér 30 mandátumot kapna. Avigdor Liberman stabilan tartja pozícióját 10 székkel, míg az Ajelet Saked vezette Jamina veszített a korábbi 11-12 mandátumból, a Likud javára.

Az arab pártokat egybe tömörítő Egyesült Lista 10 mandátumot szerezne.

A haredi (ultraortodox) blokk összesen 15 helyet kapna, a Jahadut Hatora 8 és a Sász 7 széket.

A baloldalon a Nitzan Horowitz vezette Demokratikus Tábor és a Munkapárt-Geser szövetség egyformán 7-7 mandátumra lenne jogosult.

Az összesítések szerint a miniszterelnök a jobboldali blokkal nem tudna koalíciót alakítani. Avigdor Liberman ragaszkodik az egységkormányhoz, így Benjamin Netanjahunak Benny Ganz vagy Amir Peretz között kellene választania.

A médiában megszellőztetett pletykák szerint a Munkapárt új elnökének nincs ellenére a Netanjahu-kabinet, természetesen bőséges ellenszolgáltatásokért cserébe. Az ötlet a baloldali szavazóknak nem igazán tetszett a korábbi felmérések szerint és a Munkapárt egyre közelebb sodródott a kieséshez.

Amir Peretz feláldozta 47 éves bajuszát az ügy érdekében és kijelentette, nem fog a Netanjahu kormányban ülni. A művelet eddig sikeresnek bizonyult, a Munkapárt és az Orly-Lévi Abekaszisz vezette unió a korábbi 5 helyről feljött 7 mandátumra a jelenlegi állás szerint.

A Benny Ganz vezette balközép oldalnak Libermannal együtt egységkormány alakítására van a legnagyobb esélye.

Benjamin Netanjahu a közelmúlt Gáza-Szíria-Libanon háromfrontos konfliktus kirobbanásának lehetősége idején, elrendelte, hogy egykori vezérkari főnöke, Ganz tájékoztatást kapjon a biztonsági helyzetről.

A felmérés szerint a megkérdezettek 43% szeretné Benjamin Netanjahut, míg 29% Benny Ganzot miniszterelnöknek. További 19% egyikőjüket sem, 9% pedig nem tudja.

A közvélemény-kutatás szerint az Otzma 1.8%, a Mose Feiglin vezette Zehut mindössze 1.2% várható eredmény mellett jelentősen lemaradt a választási küszöbtől.

Amennyiben Feiglin és pártja visszalépne a választásokon, a szavazók ugyanolyan eredményre jutottak, mint ellenkező esetben vagyis a Likud számára a marihuána import legalizálása nem fog több mandátumot hozni.

A felmérést a Mano Geva közvélemény-kutató és tanácsadó cég készítette a 12-és csatorna kérésére.

A felmérés 502 válaszadó részvételével, hibahatár 4,4%.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]