Hazugság a holokauszt-életrajz

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Megvan az év második hamis holokauszt-memoárja. Herman Rosenblat a regényében azt állította, hogy a feleségét Buchenwaldban ismerte meg még tizenévesen, de valójában egy New-York-i vakrandin találkoztak először.
 

Forrás: Index

 

Mégsem adják ki Herman Rosenblat holokausztról szóló önéletrajzi regényét, miután kiderült, az igaznak beállított történet hamis, jelenti az AP. Eredetileg pénteken jelent volna meg az Angel at the Fence, ami szerint Rosenblat a buchenwaldi koncentrációs táborban ismerte meg a majdani feleségét.

“Szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akik eddig hittek nekem – adott ki közleményt a szerző. – A történetet azért találtam ki, hogy boldoggá tegyem vele az embereket, toleranciára és szeretetre tanítsam őket.”

A szerelem legyőzi a szögesdrótot

A zsidó nő a regényben a tábor közelében él a családjával, akik kereszténynek adják ki magukat. Itt ismerkedik meg az akkor tizenéves íróval, és ételt csempész be neki a szögesdróton keresztül. Aztán öt évvel később véletlenül találkoznak újra egy New York-i vakrandin. „A kiadó elvárja, hogy az író és ügynöke visszafizesse a pénzt, amit a könyvre kapott” – adott ki közleményt a világ második legnagyobb kiadója, a Pengiun alá tartozó Berkley Books.

Tényleg raboskodott Buchenwaldban

A regény hitelességét először történészek vitatták, szerintük a benne leírt találkozások a szögesdrótnál abban a táborban kivitelezhetetlenek lettek volna. A férfivel később a családtagjai is szembefordultak. A korábbi hamis holokauszt-sztorik szerzőivel ellentétben Rosenblat viszont legalább valóban megjárta Buchenwaldot. Korábban a 2008-as A Memoire of the Holocaust Years és a 95-ös Fragments című holokauszt-memoárokról derült ki, hogy nincs valós alapjuk. Rosenblat könyvét különben a lebukása előtt Oprah Winfrey is ajánlotta, és filmet is forgatnának belőle.

Szaporodnak a hamis önéletrajzok

Az elmúlt években már több hasonló könyves botrány kipattant. Oprah egy másik kedvence, A Million Little Pieces című életrajzi könyv szintén hamisítványnak bizonyult. (Ezt figurázta ki két éve A Million Little Fibers című South Park-epizód.) A Pengiunnál idén két szerzővel rúgták össze a port hasonló okok miatt: Cassie Edwards úgy ollózta össze a romantikus regényét, Margaret B. Jones meg csak kitalálta, hogy gengszterekkel barátkozott. A kiadók viszont arra hivatkoznak, hogy az évente megjelenő százezer könyv leellenőrzése túl idő- és pénzigényes.
 

[popup][/popup]