Olasz irodalmi díj Kertész Imrének

Írta: Hírszerz? - Rovat: Hírek - lapszemle

Kertész Imre Nobel-díjas írónak ítélték oda Olaszországban a Cesare Pavese (1098-1950) íróról és költőről elnevezett irodalmi elismerés, a Grinzano-Cesare Pavese különdíját, amelyet az antifasiszta olasz szerző születésének 100. évfordulója alkalmából adtak ki. 

Forrás: Hírszerző

 

A Berlinben dolgozó és alkotó Kertész Imre egészségi okokból nem tudott részt venni személyesen az észak-olaszországi Piemonte tartományban, Cesare Pavese szülővárosában, Santo Stefano Belbóban (Cuneo megye) tartott vasárnapi díjátadáson, de telefonon bekapcsolódott be az ünnepségbe.

A Nobel-díjas író meghatottan mondta el, hogy ismeri Pavesét és műveit, noha a fiatal korát jellemző zűrzavaros években nehéz volt hozzájutnia az olasz szerző könyveihez. Kertész azt mondta, Pavese műveinek olvasása késztette arra, hogy eljárjon az Olasz Kulturális Intézetbe, és olasz nyelvtanfolyamra iratkozzon be az olasz irodalom jobb megismerése céljából.

A díjátadáson Giorgio Pressburger, a Sorstalanság szerzőjének magyar származású, jelenleg Olaszországban élő nagy barátja azt mondta, nagyon meghatotta, hogy Kertész Imrének ítélték oda ezt a díjat, és ő 2002-ben is sokkal jobban örült Kertész Nobel-díjának, mintha azt ő maga kapta volna.

Pressburger szerint Kertész megérdemli ezeket az elismeréseket, mert művei Primo Levi “Ember ez?” című elbeszélésének (ez a mű is élménybeszámoló a haláltáborról) magaslatát érik el.

A Grinzane-Cesare Pavese díjakat idén 25. alkalommal adták ki, az 1908. szeptember 9-én született Pavese centenáriuma alkalmából odaítélt különdíj a centenáriumi megemlékezések egyik fő eleme a világ több országában tartott konferenciák, irodalmi versenyek, színházi előadások mellett.
 

[popup][/popup]