Zsidósága volt a gond az USA hadseregénél

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok hatóságai sem teljesen mentesek az antiszemitizmustól – David Tenenbaum tizenegy évig tartó kálváriája legalábbis ezt példázza. A Pentagon visszakozik, de bocsánatot még nem kért.

Forrás: Népszabadság

 

Mint a The Washington Post egész oldalas riportjából kiderül, az amerikai hadsereg fejlesztőmérnökeként dolgozó férfival szemben tizenegy éve lépett fel az FBI, mégpedig munkatársai és főnökei “fülesére”. Azzal gyanúsították, hogy titkos információkat ad át az izraelieknek. A vallási előírásokat szigorúan betartó David Tenenbaum eleve kissé különcnek számított a Detroit környéki munkahelyen. Kollégáival ellentétben nem a McDonald’sban ebédelt, hanem kóser ételt vitt be magának, hátizsákot hordott, amikor még nem volt divat, és péntek délután előbb hazament, hogy otthon érje a zsidó szombat bejövetele. Egy Pentagon-illetékes szerint pedig “két sebességfokozattal magasabbra kapcsolt” a munkában a többieknél.

Hébertudása, Izraellel ápolt szoros kapcsolatai egyre gyanúsabbak lettek környezetének – holott 1984-ben, a felvételénél mindez előnynek számított. Háromszor éppen a hadsereg küldte konferenciára a zsidó államba. De a kilencvenes évek közepén az amerikai elhárítótisztek olyan körlevelet kaptak, amely szerint az izraeli hírszerzés igyekszik meglovagolni az amerikai zsidók nemzeti érzéseit.

A Tenenbaum házaspár éppen vendégeket fogadott ebédre 1997 nyarán, amikor házkutatási engedélyt lobogtatva berontott az FBI. Ezt a helyi sajtó is megneszelte, mire a család már fenyegető telefonhívásokat is kapott. A mérnököt hazugságvizsgálatnak vetették alá, és ki akarták préselni belőle a vallomást, hogy kémkedett. – Azt akarom, hogy valljon! – üvöltötte a vizsgálat vezetője, mondván: – Volt már dolgom más zsidókkal, őket is vallomásra bírtam, és maga is így jár! – emlékszik vissza Tenenbaum, aki boszorkány- és zsidóüldözést említ. Tizennégy hónapra felmentették a munkavégzés alól (fizetését folyósították), majd amikor visszavették, nem kapott konkrét feladatot.

Az igazságügyi minisztérium 1998-ban írta meg az FBI-nak, hogy nincs elég bizonyítéka Tenenbaum ellen. A férfi biztonsági átvilágítását két évvel később mégis érvénytelenítették, és csak 2004-ben állították helyre. A Pentagon belső vizsgálata most megállapította, Tenenbaumot “hite és etnikai háttere miatt vetették alá szokatlan és kellemetlen vizsgálatnak, amely – legyen bár perelhető vagy sem – kétségtelenül kimeríti a hátrányos megkülönböztetés fogalmát”. A mérnök ma is ugyanott dolgozik. – Örülnék egy bocsánatkérő levélnek – mondta a Washington Postnak.

[popup][/popup]