Liberman: Aszad alatt nem lehet békét kötni Szíriával

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli külügyminiszter csütörtökön a Golán-fennsíkon tett látogatásán kijelentette, addig nem lehet békét kötni Szíriával, amíg Bassár el-Aszad az elnöke.
 

2010. november 12. / Nol  

 

Avigdor Liberman, a szélsőségesen nacionalista Jiszráél Béténu párt vezetője szerint “csak egy hipochonder mondhatja azt, hogy Szíria békepartner, különösen a jelenlegi vezetés alatt.”    

Liberman, a szókimondásáról ismert politikus élesen ellenzi a Ciszjordániában lévő zsidó telepek szeptemberben lejárt építési tilalmának meghosszabbítását, s ez az álláspont veszélyezteti az amerikai közvetítéssel megkezdődött izraeli-palesztin béketárgyalásokat.

A stratégiai jelentőségű, Szíriához tartozott Golán-fennsíkot Izrael az 1967-es háborúban foglalta el és a nyolcvanas években Izraelhez csatolta, amit a nemzetközi közösség nem ismer el. Damaszkusz mindenfajta Izraellel kötendő békemegállapodás előfeltételének tekinti az izraeli hadsereg kivonulását a fennsíkról.

Liberman szerint a Golán mindig is Izrael része volt. Látogatásán azzal vádolta Szíriát, hogy a “világ terror központja”, hozzáfűzve, hogy a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász főhadiszállása Damaszkuszban van, hasonlóan más dzsihadista csoportokhoz, amelyeknek szintén ott vannak támaszpontjai. “Ezek tények, amelyeket nehéz volna tagadni” – mondta.

Az Egyesült Államok égisze alatt csaknem tíz évig tartó izraeli-szír béketárgyalások 2000-ben szakadtak meg.

[popup][/popup]