Teret nyer-e a szélsőjobb?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A június 7-i európai parlamenti (EP) választás országon belüli, igazi nagy tétje, hogy teret nyer-e a szélsőjobboldal Magyarországon – mondta Gusztos Péter, a Szabad Demokraták Szövetségének parlamenti frakcióvezető-helyettese Nyíregyházán, sajtótájékoztatón, szerdán.
 

 A liberális frakció az európai parlamentben a mérleg nyelvének számít

 

Az utóbbi tíz évben fordult ugyanis a trend, a “rejtőzködő” szélsőségesek egyre inkább teret nyertek, s ezért az a politika okolható, amely nem csak megtűrte, hanem bátorította is őket – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: “lehet, hogy most már a Fidesz-KDNP-nek is gondja van a szélsőjobbal, de nehéz lesz a rossz szellemet visszaszorítani a palackba, ahonnan kiszabadult”.

Gusztos Péter szerint a szélsőjobb térnyerése “akkor kezdődött, amikor Orbán Viktor miniszterelnökként szerepelni kezdett a szélsőséges rádióműsorokban, kedvenc újságjaként jelölt meg egy radikális hetilapot, majd később olyan lapok támogatására szólított fel, amelyben gyűlölködő publicisztikák jelentek meg”.

A liberális politikus arról is beszélt, hogy Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke annak a polgári körnek volt a tagja, amelyiknek Orbán Viktor is. Kitért a legutóbbi önkormányzati választásokra, ahol – mint állította – a Jobbik jelöltjeinek egynegyedét a KDNP, egyhatodát pedig a Fidesz támogatta. És most, a június 7-i EP-választáson akár harmadik politikai erővé is válhat a Jobbik, ha a szavazók ezt nem akadályozzák meg – emelte ki Gusztos Péter. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a józan többség, valamint a liberálisok stabil, 250-300 ezres szavazóbázisának tagjai is elmennek szavazni, és megállítják a szélsőjobb további térnyerését.

Az SZDSZ helyettes frakcióvezetője az EP-választás másik fontos tétjének nevezte, hogy teljes lesz-e Magyarország képviselete az európai parlamentben, bekerülnek-e a liberálisok a közösség harmadik legnagyobb képviselőcsoportjába. Hozzáfűzte: a liberális frakció az európai parlamentben a mérleg nyelvének számít, így fontos lenne, hogy oda az SZDSZ jelöltje is bekerüljön. “Vagy egy olyan szélsőjobbos politikai szervezet lesz a harmadik magyarországi erő, amelynek elfogadhatatlan elvei, befelé forduló nacionalizmusa és intoleranciája ellen Európában még 1945-ben összefogtak” – mondta Gusztos Péter.
 

[popup][/popup]