Latinul köszöntötték Izraelben a katolikus egyházfőt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Megérkezett hétfő délelőtt Izraelbe, szentföldi zarándokútjának második állomására XVI. Benedek pápa, aki két vendéglátója, Simon Peresz államfő és Benjamin Netanjahu miniszterelnök társaságában visszataszítónak nevezte az antiszemitizmust. A katolikus egyházfő még ma ellátogat a Jad Vasembe, és továbbít egy üzenetet a két éve palesztin fogságban tengődő Gilád Salit tizedesnek.
 

 

 

Izraelbe érkezett XVI. Benedek pápa

Hétfő délelőtt közel-keleti látogatásának utolsó állomására, Izraelbe érkezett a pápa. XVI. Benedeket vallási vezetők és magas rangú izraeli tisztviselők fogadták.
Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette egy időre lezárták Izrael teljes légterét, a pápai vizit alatt pedig több tízezer biztonsági ember ügyel majd a katolikus egyházfő testi épségére. A pápa előzőleg Jordániában ismét felszólította a térség valamennyi lakóját, „legyen az keresztény, muszlim vagy más vallású”, hogy munkálkodjon a megbékélésen, mert csakis így képzelhető el a Közel-Kelet jövője.

XVI. Benedek nemcsak katolikus, hanem zsidó és muzulmán szent helyeket is fölkeres Izraelben és a palesztin területeken. (Forrás: Független Hírügynökség)

Megérkezett hétfő délelőtt Izraelbe, szentföldi zarándokútjának második állomására XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő repülőgépe a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren szállt le. A hivatalos fogadási ceremónia után helikopteren utazott tovább Jeruzsálembe.

A pápa, akit Simon Peresz izraeli államfő és Benjámin Netanjahu  fogadott, öt napot tölt Izraelben és Ciszjordániában. Hétfői jeruzsálemi programja során ellátogat a Siratófalhoz, a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyhez és a Mecsetek terére is. A Jad Vasemben XVI. Benedek nem lép be abba a terembe, ahol XII. Pius fényképe alatt a Vatikán által vitatott felirat szerepel. Eszerint XII. Pius tartózkodott attól, hogy aláírja a szövetségesek holokausztot elítélő nyilatkozatát és mindvégig ragaszkodott a Vatikán semlegességéhez a II. világháborúban.

Tel Aviv-i érkezése után XVI. Benedek „visszataszító és  teljes egészében elfogadhatatlan” jelenségnek nevezte az antiszemitizmust. Emlékeztetett arra, hogy „a zsidó nép tragikusan tapasztalta meg azoknak az ideológiáknak a rettenetes következményeit, amelyek tagadják minden emberi lény alapvető méltóságát”. – Ezért kell tisztelettel megemlékeznem a soá hatmillió zsidó áldozatáról, és imádkozni, hogy az emberiség soha többé ne legyen tanúja ilyen mértékű bűntettnek” – mondta.

A pápa két vendéglátója társaságában toleranciára és a párbeszédre szólított fel, síkra szállva amellett, hogy mind az izraeli, mind a palesztin nép „saját hazájában élhessen, biztos és nemzetközileg elismert határokon belül”. A pápa kijelentésében nem használta az  „állam” kifejezést, amire Netanjahu mindeddig nem tett ígéretet a palesztinoknak a washingtoni nyomás ellenére sem. XVI. Benedek egyúttal reményét fejezte ki, hogy a három nagy monoteista vallás, a kereszténység, az iszlám és a judaizmus által is szent városként tisztelt Jeruzsálemben valamennyi zarándok szabadon, korlátozások nélkül felkereshesse hite szent helyeit.

Peresz először latin nyelven („Ave Benedicte, princeps fidelium qui hodie Terram Sanctam visitas” – „Isten hozott, Benedek, első a hívők között, aki ma a Szentföldre látogatsz”), majd héberül köszöntötte XVI. Benedeket. Hangsúlyozta, hogy a pápa látogatásának küldetése „elvetni a tolerancia magvát, és kiirtani a fanatizmus gyökereit”. Hangoztatta, hogy a pápai üzenet elősegíti „a judaizmus és a kereszténység közötti párbeszéd folytatását a próféták szellemében”. A közel-keleti rendezésről szólva Peresz felidézte, hogy a zsidó állam már békét kötött Egyiptommal és Jordániával, jelenleg folynak a tárgyalások a palesztinokkal, és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben sikerül eljutni egy igazságos regionális békéhez is.

A hétfői programba az utolsó pillanatban került be XVI. Benedek találkozója a közel három éve iszlamista palesztin fegyveresek által elrabolt és a Gázai övezetben fogva tartott izraeli katona, Gilád  Salit szüleivel. Sajtóértesülések szerint az apa átad a pápának egy fiához címzett levelet, amelyet az egyházfőnek kellene továbbítania  palesztin vezetőknek.

XVI. Benedek a harmadik pápa, aki a Szentföldre látogat VI. Pál  1964-es, majd II. János Pál 2000-es zarándokútját követően.

Nem sokkal érkezése előtt az izraeli rendőrség bezárta a  Palesztin Hatóság Kelet-Jeruzsálemben a pápalátogatás idejére  tervezett sajtóközpontját, hogy megakadályozzanak egy nem engedélyezett sajtókonferenciát. Vasárnap Rafík al-Huszeini  palesztin vezető felszólította az eseményre érkező több száz  külföldi újságírót, hogy bojkottálják a jeruzsálemi városházán felállított izraeli sajtóközpontot, és helyette a palesztin  központban végezzék munkájukat. Az izraeli törvények azonban tiltják  a Palesztin Hatóság minden politikai tevékenységét Jeruzsálem területén.

[popup][/popup]